Skip to main content

Ένας θησαυρός 90.000 τεκμηρίων δωρεά στη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ

Πλουσιότερη κατά 90 χιλιάδες τεκμήρια έγινε σήμερα η Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, με τη δωρεά του Ντίνου Χριστιανόπουλου και του Ιωάννη Μέγα.

της Βάσιας Μπάρμπα

Τη μεγαλύτερη δωρεά στην ιστορία της, μετά το 1963, δέχθηκε σήμερα η Βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από τον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο και τον συλλέκτη Ιωάννη Μέγα. Οι δύο δωρητές προσέφεραν το πλούσιο αρχείο και τη συλλογή τους, υπογράφοντας τη δωρεά με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου, Περικλή Μήτκα, εμπλουτίζοντας έτσι τη Βιβλιοθήκη του ακαδημαϊκού ιδρύματος με περισσότερα από 90.000 τεκμήρια.

Μεταξύ άλλων, στο αρχείο του Ντίνου Χριστιανόπουλου και στη συλλογή του Ιωάννη Μέγα, περιλαμβάνονται βιβλία, αδημοσίευτα ποιήματα, δοκίμια και λογοτεχνικά κείμενα, το περιοδικό Διαγώνιος και το αρχείο του, φωτογραφικό υλικό, πίνακες, καρτ-ποστάλ, γκραβούρες επιστολόχαρτα κ.α. Πρόκειται για ένα σύνολο υλικού που ξεδιπλώνει τις πολυδιάστατες πτυχές της ιστορίας της πόλης από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τα μέσα του 20ού.    

Σε σχετική συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε, κατά την οποία υπεγράφη η δωρεά, ο κ. Μέγας μίλησε για τη δυσκολία του να αποχωρίζεται ένας συλλέκτης τη συλλογή του. «Το να ασχολείσαι με μια συλλογή είναι "αρρώστια" και πραγματικά υπάρχουν στιγμές που ο συλλέκτης ως άλλος Σκρουτζ Μακ Ντακ κάθε βράδυ μετά τα μεσάνυχτα "βουτά" στα αποκτήματά του, τα κοιτά, τα περιεργάζεται και τα θαυμάζει. Όμως, με τον κ. Χριστιανόπουλο, αποφασίσαμε πως δεν είναι σωστό να τα κρατάμε για τους εαυτούς μας, πρέπει να τα βγάλουμε προς τα έξω, να γίνουν προσβάσιμα σε όλους τους ερευνητές και όσους τα χρειάζονται και τα αναζητούν», τόνισε. Ακόμη, προσέθεσε ότι κανείς συλλέκτης δεν θα πάρει τη συλλογή μαζί του «εις τόπον χλοερόν». «Συνήθως τα τεκμήρια ενός συλλέκτη τα πετά η χήρα στα σκουπίδια κι από εκεί τα μαζεύουν οι παλαιοπώλες για να τα αγοράσουν μετά οι άλλοι συλλέκτες. Εμείς προτιμήσαμε να τα δώσουμε στο Πανεπιστήμιο», κατέληξε ο κ. Μέγας.

Από την πλευρά του ο κ. Μήτκας τόνισε ότι το γεγονός αυτό αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τη Βιβλιοθήκη, η οποία είναι η μεγαλύτερη Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη στην Ελλάδα και η δεύτερη σε μέγεθος μετά την Εθνική Βιβλιοθήκη. «Η χειρονομία τους αυτή εντάσσεται στη μακρά παράδοση των ευεργετών, χορηγών και δορητών του ΑΠΘ που κατά τη διάρκεια των - πάνω από 90 - χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία του ποικιλοτρόπως έδειξαν το ενδιαφέρον τους για την ενίσχυση και ενδυνάμωση του πανεπιστημίου ώστε να καταστεί το μεγαλύτερη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», επεσήμανε ο Πρύτανης και ευχαρίστησε τον κ. Ιωάννη Μέγα που συμμετείχε στη συνέντευξη τύπου.

Σύμφωνα με τον κ. Μήτκα, «ο Ντίνος Χριστιανόπουλος και ο Γιάννης Μέγας γνωρίζουν πολύ καλά τη σημασία του βιβλίου αλλά και των κάθε είδους τεκμηρίων ως πηγών πολιτισμού και για αυτό μόχθησαν να καταρτίσουν, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, τις πολύτιμες και ανεκτίμητες συλλογές τους».



Η συλλογή της Βιβλιοθήκης έχει να προσφέρει στους ερευνητές περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο τεκμήρια. Η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΑΠΘ, Αικατερίνη Νάστα τόνισε ότι τα νέα αποκτήματα, μετά τη βιβλιοθηκονομική επεξεργασία θα είναι προσβάσιμα προς κάθε ενδιαφερόμενο σε όλο τον κόσμο, μέσω της μεταμηχανής αναζήτησης στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ πρόσφατα έλαβε την προεδρία του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, φέρνοντας την έδρα του Συνδέσμου στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων, Παντελής Σαββίδης, με παρέμβασή του στη συνέντευξή τύπου, εξήρε την προσφορά του Ιωάννη Μέγα και του Ντίνου Χριστιανόπουλου, οι οποίοι είναι απόφοιτοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ανακοίνωσε ότι ο Σύλλογος πρόκειται να τιμήσει τα μέλη του.

Ο καθηγητής Ιωάννης Τζιφόπουλος Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης, χαρακτήρισε τη δωρεά ως πνευματικό και πολιτιστικό  γεγονός ύψιστης σημασίας για το 2016, για την πόλη και το Πανεπιστήμιο και ευχήθηκε η πράξη αυτή να βρει μιμητές και άλλους συλλέκτες.

Την ίδια ευχή εξέφρασε και ο πρύτανης, προσθέτωντας ότι «η θετική αντιμετώπιση του Πανεπιστημίου από την κοινωνία μειώνεται το τελευταίο διάστημα, και ελπίζουμε πράξεις σαν κι αυτή να προκαλέσουν μια αντιστροφή αυτού του κλίματος».