Skip to main content

Ενδεχόμενο αναβολής του Brexit;

Συνομιλίες με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και εκπροσώπους διαφόρων ομάδων του Κοινοβουλίου, ξεκίνησε η Τερέζα Μέι.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν αρνείται να προσέλθει στην Ντάουνινγκ Στριτ αν προηγουμένως η πρωθυπουργός δεν αποκλείσει, κατηγορηματικά, το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας δίχως συμφωνία. Η Τερέζα Μέι υποσχέθηκε, δημοσίως, να ακούσει και να αξιολογήσει εναλλακτικές προτάσεις, ειδικά για το backstop, την εγγύηση των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία, τις οποίες θα εντάξει σε σχέδιο βελτιωμένης Συμφωνίας που θα παρουσιάσει τη Δευτέρα στο Κοινοβούλιο.

Η πρωθυπουργός επιμένει, προς το παρόν, στις κόκκινες γραμμές της, που είναι η εξής μία: η μη παραμονή στην τελωνιακή ένωση πέραν της μεταβατικής περιόδου που απαιτεί η ολοκλήρωση της εμπορικής Συμφωνίας, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2021. Θεωρεί ότι μια τέτοια εξέλιξη θα εμποδίσει την Βρετανία να διαπραγματευθεί εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες.

Προς παράταση

Με βάση τα νέα δεδομένα θα πρέπει να θεωρείται ουτοπικό ότι θα καταστεί εφικτό να ολοκληρωθεί η κατάρτιση ενός νέου σχεδίου, να συμφωνήσουν οι Βρυξέλλες και να περάσει κι από τις 27 χώρες-μέλη έως την 29η Μαρτίου. Επομένως θα απαιτηθεί μια παράταση της εφαρμογής του άρθρου 50 για μερικούς μήνες.

Στο διάστημα αυτό πολλά μπορεί να συμβούν. Αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης όσον αφορά την συμμετοχή στην τελωνιακή ένωση, εκλογές ή δεύτερο δημοψήφισμα. Πολλά θα εξαρτηθούν και από την αποδοχή εκ μέρους των Βρυξελλών εναλλακτικής προτάσεως στο θέμα του backstop, ούτως ώστε να διευκολύνουν την κ. Μέι να ακυρώσει το μοναδικό επιχείρημα των brexiters.

Από τη Δευτέρα, το εγχείρημα Brexit μπαίνει στην επόμενη και τελική φάση του.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Πηγή: Deutsche Welle