Skip to main content

Τρία-Πέντε Πηγάδια: Παράταση στον διαγωνισμό, ενδιαφέρον και από Ρωσία

Ποια είναι η νέα προθεσμία για την υποβολή προσφορών, τι προβλέπεται για το επενδυτικό πρόγραμμα. Τι δηλώνει ο δήμαρχος Νάουσας στη Voria.gr

Παράταση πήρε ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του Χιονοδρομικού Κέντρου Τρία - Πέντε πηγάδια, στη Νάουσα, που προκηρύχθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2017.

Η καταληκτική προθεσμία παρατάθηκε από τις 28 Φεβρουαρίου για τις 20 Απριλίου 2018, καθώς οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές ζήτησαν παράταση για να καταθέσουν τις προσφορές τους στον διαγωνισμό που προκήρυξε ο δήμος Νάουσας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, για το χιονοδρομικό κέντρο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τρεις επενδυτές, δύο από την Ελλάδα και ένας από την Ρωσία, οι οποίοι ζήτησαν να παραταθεί η διαδικασία προκειμένου να καταθέσουν ένα ολοκληρωμένο business plan, όπως προβλέπουν οι όροι για την κατάθεση πρότασης στον σχετικό διαγωνισμό.

Όπως ανέφερε στη Voria.gr o  δήμαρχος Νάουσας, Νίκος Κουτσουγιάννης, οι υπόψηφιοι επενδυτές ενημέρωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν επιτόπια επίσκεψη στο χιονοδρομικό κέντρο στο επόμενο διάστημα, ενώ νωρίτερα είχαν ζητήσει αναλυτική ενημέρωση για το χιονοδρομικό κέντρο

«Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το τελικό αποτέλεσμα αλλά οι μέχρι τώρα κίνησεις των επενδυτών δείχνουν έντονο ενδιαφέρον και προμηνούουν κατάθεση προσφοράς» σημείωσε ο δήμαρχος Νάουσας και συμπλήρωσε: «Θεωρώ ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί επιτυχώς».

Μάλιστα, ο κ. Κουτσουγιάννης τόνισε ότι «η νέα παράταση αποτελεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να κατατεθεί το business plan» και απέρριψε κάθε ενδεχόμενο για δεύτερη παράταση στην προθεσμία. Μάλιστα, επισήμανε ότι συνακόλουθη παράταση θα λάβει και η διαδικασία αξιολόγησης που θα ολοκληρωνόταν στις 30 Απριλίου.

Η παράταση της διαδικασίας αναμένεται, ωστόσο, να οδηγήσει σε διοικητικό κενό στο χιονοδρομικό κέντρο για ένα εύλογο χρονικό διάστημα καθώς την προσωρινή διαχείρισή του έχει αναλάβει, μέχρι τις 30 Απριλίου, η ιδιωτική εταιρεία «ΜΟΝΤΕ ΝΟΥΛΙΚΑΣ». Ο κ. Κουτσουγιάννης επισήμανε πως το πρόβλημα δεν είναι σημαντικό καθώς «πρόκειται για χρονική περίοδο που το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται εκτός λειτουργίας».

Δύο εκατομμύρια σε τρία χρόνια

Οι όροι του διαγωνισμού προβλέπουν την υλοποίηση επενδύσεων ύψους τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ την πρώτη τριετία με στόχο τη βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών. Μάλιστα, όπως επισήμανε ο κ. Κουτσουγιάννης, οι επενδυτές έχουν κληθεί να καταθέσουν στο business plan το σχέδιό τους για την ανάδειξη του χιονοδρομικού κέντρου σε θέρετρο τεσσάρων εποχών και άρα θα χρειαστεί να κάνουν επενδύσεις μεγαλύτερου ύψους.

«Το business plan που θα καταθέσουν θα πρέπει να περιλαμβάνει τις συνολικές δαπάνες που θα καταβάλουν για το διάστημα τριάντα ετών ενώ θα πρέπει να είναι και ρεαλιστικό από άποψη στόχου», σχολίασε ο κ. Κουτσουγιάννης.

Ο επενδυτής που θα αναλάβει το χιονοδρομικό κέντρο θα πρέπει, εντός της πρώτης τριετίας, να προχωρήσει στις εξής παρεμβάσεις:

⦁ Αναβάθμιση του ξενοδοχείου ski in - skiout σε κατηγορία τουλάχιστον 4 αστέρων και δημιουργία γυμναστηρίου, με σύγχρονες προδιαγραφές, εξοπλισμό και μέσα.

⦁ Αναβάθμιση και συντήρηση των εγκαταστάσεων και του μηχανολογικού εξοπλισμού, μεταφοράς χιονοδρόμων του Χιονοδρομικού Κέντρου και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων, εγκρίσεων, πιστοποιητικών και εξουσιοδοτήσεων.

⦁ Επέκταση του υφιστάμενου συστήματος τεχνητής χιόνωσης του Χιονοδρομικού Κέντρου κατά έξι επιπλέον κανόνια παραγωγής τεχνητού χιονιού.

⦁ Δημιουργία δεύτερου γηπέδου ποδοσφαίρου, το οποίο κατ' εξαίρεση θα πρέπει να αποπερατωθεί εντός επταετίας από την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης.

«Δεν υπάρχει άλλη λύση»

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να μην κατατεθεί πρόταση από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ο κ. Κουτσουγιάννης επισήμανε ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση για το χιονοδρομικό κέντρο» για να διευκρινίσει ότι «κανένας δημόσιος φορέας, και ειδικά ένας δήμος, δεν θα μπορούσε να αναλάβει το χιονοδρομικό κέντρο εξαιτίας των εμποδίων που δημιουργεί η υφιστάμενη νομοθεσία αλλά και της έλλειψης πόρων».

Ο κ. Κουτσουγιάννης συμπλήρωσε ότι, σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς ο διαγωνισμός, πιθανότατα θα υπάρξει προκήρυξη νέου διαγωνισμού με διαφορετικούς όρους για τους υποψήφιους επενδυτές.

«Θέλουμε έναν σοβαρό ιδιώτη επενδυτή που θα κοιτάξει τόσο το δικό του όσο και το τοπικό συμφέρον για να χτίσουμε μία καλή σχέση μαζί του», κατέληξε ο δήμαρχος Νάουσας.

Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας, Ηρακλής Λεφούσης, σημείωσε ότι «δεν γνωρίζουμε αν, μέχρι τις 20 Απριλίου, έστω ένας ενδιαφερόμενος που θα καταθέσουν πρόταση για το χιονοδρομικό κέντρο», εκφράζοντας επιφυλάξεις για το αν τελικά το επενδυτικό ενδιαφέρον θα εκδηλωθεί στην πράξη.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο 3 - 5 Πηγάδια βρίσκεται στο όρος Βέρμιο, στη δυτική πλευρά, σε υψόμετρο 1430 - 2005 μ. ενώ απέχει μόλις 17 χλμ. από την πόλη της Νάουσας. Συνολικά υπάρχουν πέντε πίστες και σύστημα τεχνητής χιόνωσης για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.