Skip to main content

Ενδιαφέρον funds για μετατροπή παλιών κτηρίων σε φοιτητικές κατοικίες

Η Θεσσαλονίκη, ως φοιτητούπολη, δεν θα μπορούσε να μην μπει στο στόχαστρο ξένων, αλλά και ελληνικών funds που αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες.

Ένα νέο επενδυτικό προϊόν στην αγορά ακινήτων αρχίζει να βρίσκει έδαφος στη Θεσσαλονίκη. Ο λόγος για την αξιοποίηση παλιών κτηρίων και τη μετατροπή τους σε φοιτητικές κατοικίες.

Η τάση αυτή έχει αρχίσει να αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, ωστόσο αρχίζει να εμφανίζεται και στην κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα όπως λένε γνώστες του χώρου μέσα στην επόμενη τριετία δεν αποκλείεται να βρίσκεται σε πλήρη άνθιση. Και αυτό γιατί η Θεσσαλονίκη, όντως φοιτητούπολη, δεν θα μπορούσε να μην μπει στο στόχαστρο ξένων, αλλά και ελληνικών funds που αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως είχε γράψει η Voria.gr, η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, που προχωρά σε επένδυση για τη μετατροπή του παλιού καπνομάγαζου Σωσσίδη (στη φωτογραφία), στη συμβολή των οδών Γλάδστωνος και Ολύμπου, σε κατοικίες για φοιτητές.

Όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr, η Φώφη Πασχαλίδου, διευθύντρια του γραφείου Θεσσαλονίκης της Danos | An alliance member of BNP PARIBAS Real Estate, «το τελευταίο διάστημα καταγράφεται  κινητικότητα για την μετατροπή παλιών κτηρίων σε φοιτητικές εστίες. Πρόκεται για καπνομάγαζα και βιοτεχνικούς χώρους, μεταξύ άλλων σε δρόμους όπως η Συγγρού, η Βασιλέως Ηρακλείου, η Ερμού, η Φιλίππου». Όπως λέει η κα. Πασχαλίδου, η οποία θα είναι θα είναι μεταξύ των ομιλητών στο συνέδριο για την ακίνητη περιουσία, Prodexpo North 2019, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς, «το πρόβλημα που υπάρχει με τα εν λόγω κτίρια και τα διατηρητέα είναι η πολυϊδιοκτησία  που οδηγεί σε δυσκολία στις διαπραγματεύσεις».

Ο κατακερματισμός των ποσοστών επί του ακινήτου που έχει ο κάθε ιδιοκτήτης σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κάποιοι εκ των ιδιοκτητών είναι σε προχωρημένη ηλικία δυσχεραίνει τη διαδικασία προκειμένου το ακίνητο να περάσει στον ενδιαφερόμενο επενδυτή.

Κάποιοι από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές θεωρούν πως αποτελεί ευκαιρία να μπουν σε μία αγορά που τώρα κάνει τα πρώτα της βήματα, ενώ άλλοι έχοντας την εμπειρία από αντίστοιχα projects είτε στην Αθήνα, είτε στο εξωτερικό εκτιμούν πως ήρθε ο καιρός να αναπτύξουν κάτι αντίστοιχο και στη Θεσσαλονίκη.

Βασική προυπόθεση για την εκμετάλλευση των παλιών κτηρίων, η γενναία ανακαίνιση που απαιτείται προκειμένου να δημιουργηθούν μικρά διαμερίσματα 30 έως 50 τμ που θα φιλοξενήσουν τους φοιτητές.

Τα παλιά βέβαια κτήρια αποτελούν μία πρώτης τάξης επενδυτική ευκαιρία για την ανάπτυξη ξενοδοχείων αλλά και διαμερισμάτων για βραχυχρόνια μίσθωση. Μάλιστα η αυξητική τάση για τη δημιουργία airbnb έχει οδηγήσει, σύμφωνα με την κα. Πασχαλίδου στην άνοδο των τιμών στις μισθώσεις, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό.

Παράλληλα ως επενδυτική ευκαιρία, λόγω και της γεωγραφικής θέσης της Θεσσαλονίκης, η κα. Πασχαλίδου αναφέρει τα logistics. Η συνεχής άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου στην εγχώρια αγορά λιανεμπορίου, αναμένεται να τροφοδοτήσει τη μελλοντική ανάπτυξη του κλάδου των αποθηκευτικών κέντρων.