Skip to main content

Ενδιαφέρον Κίνας για σιδηροδρομικά έργα σε Αθήνα και Σκόπια

Όπως γνωστοποίησε η αρμόδια Σερβίδα υπουργός, η Κίνα θα εξετάσει την ένταξη των 2 χωρών στο πρόγραμμα «Μία ζώνη, μία οδός» που υλοποιεί στη ΝΑ Ευρώπη.

Το σχέδιο της Κίνας για την κατασκευή σιδηρόδρομων ταχείας κυκλοφορίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη συμπεριλαμβάνει και τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, δήλωσε η υπουργός Υποδομών και Συγκοινωνιών της Σερβίας, Ζόρανα Μιχαήλοβιτς.  

Η Σερβίδα υπουργός ανέφερε σε συνέντευξη της στη δημόσια τηλεόραση RTS ότι κατά την αυριανή συνάντηση με τους ομολόγους της Κίνας και της Ουγγαρίας, που θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι, θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο σιδηροδρομικό έργο, που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Μία ζώνη, μία οδός», η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία, αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Η Μιχαήλοβιτς ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον της Κίνας για την επέκταση του έργου νοτίως της Σερβίας και γι' αυτό θα γίνει σχετική πρόταση στην Αθήνα και τα Σκόπια. «Δεν αρκεί να έχουμε σιδηρόδρομο ταχείας κυκλοφορίας στη γραμμή Βουδαπέστη -Βελιγράδι αλλά είναι αναγκαίο να επεκταθεί το δίκτυο σε ολόκληρο τον νότιο διάδρομο. Ελπίζω ότι η Βόρεια Μακεδονία και η Ελλάδα θα ανταποκριθούν θετικά στο κάλεσμα να συμμετάσχουν στο έργο» επισήμανε η Μιχαήλοβιτς. Ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου Βελιγράδι - Βουδαπέστη χρηματοδοτείται με δάνεια από το κινέζικό πρόγραμμα «Μία ζώνη, μία οδός».  Τα έργα στην σερβική πλευρά ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2017 και εξελίσσονται κανονικά, κάποια καθυστέρηση παρατηρείται στην πλευρά της Ουγγαρίας ωστόσο εκτιμάται ότι το έργο θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023.