Skip to main content

Ενδιάμεσες εκπτώσεις: Απογοήτευση στην αγορά της Θεσσαλονίκης - Να καταργηθούν ζητεί ο ΕΣΘ

Αποκαρδιωτική η εικόνα, λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ο οποίος ζητεί την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων

Άνθρακας… ο θησαυρός αποδείχθηκαν για τις επιχειρήσεις οι φετινές ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις, με τον εμπορικό κόσμο της Θεσσαλονίκης να δηλώνει απογοητευμένος από την κίνηση και παράλληλα να ζητά την κατάργηση τους.

Αν και μέχρι την τελευταία στιγμή οι καταναλωτές βομβαρδίζονταν από μηνύματα του τύπου «λίγες ώρες μας χωρίζουν από την ολοκλήρωση των ενδιάμεσων εκπτώσεων» ή «προλάβετε, τελευταίες ώρες πριν το τέλος των εκπτώσεων» όταν επρόκειτο για ηλεκτρονικά καταστήματα, εντούτοις οι καταναλωτές δεν φαίνεται να δελεάστηκαν από τις μειωμένες τιμές, που σε πολλές περιπτώσεις, υπό κανονικές συνθήκες, θα χαρακτηρίζονταν ελκυστικές.

Όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr, o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, «το προηγούμενο Σάββατο και την Κυριακή 8 Μαΐου, οπότε και ήταν ανοιχτά τα καταστήματα, κάτι πήγε να κινηθεί στην αγορά. Ωστόσο η γενική εικόνα είναι αποκαρδιωτική».

Η αλήθεια είναι ότι έχοντας ως δεδομένο πως, πλέον, τα τελευταία χρόνια όλο και συχνότερα οι επιχειρήσεις λιανικής διενεργούν προσφορές, καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου σε συγκεκριμένα και όχι μόνον είδη, οι Θεσσαλονικείς δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις.

«Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικό. Έχουμε κατ΄ επανάληψη ζητήσει την κατάργησή τους» σχολιάζει ο πρόεδρος του ΕΣΘ υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως υπάρχει μία μερίδα καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα, που δεν πρόκειται να δαπανήσει χρήματα για ένδυση ή υπόδηση καθώς αυτό που τους απασχολεί είναι η επιβίωση των οικογενειών τους. Την ίδια ώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ρίξει βαριά τη σκιά του στην ψυχολογία των καταναλωτών ενώ το ξέφρενο ράλι της ενέργειας καθώς και των τιμών σε μία σειρά προϊόντων αποτελούν τροχοπέδη για δαπάνες που έχουν σχέση με την ένδυση και υπόδηση.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Φιλιππίδης, αν δεν βρεθεί μία ουσιαστική λύση το ενεργειακό ζήτημα και σε αυτό της γενικότερης ακρίβεια, η καταναλωτική κίνηση δύσκολα θα ενισχυθεί.

Την ίδια ώρα, το αυξημένο κόστος της ενέργειας και η καταβολή του ενοικίου εξελίσσονται σε πονοκέφαλο για τους εμπόρους της πόλης που καταφεύγουν σε ρυθμίσεις αναφορικά με το ρεύμα και σε συχνά μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή των μισθωμάτων. Σε κάποιες περιπτώσεις οι καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθωμάτων ξεπερνούν τους τρεις μήνες, ενώ δεν λείπουν και κάποιες ακραίες περιπτώσεις που ξεπερνούν τον χρόνο.