Skip to main content

Eνδοκυβερνητική σύγκρουση στην Ιταλία για το μεταναστευτικό

Ο Ματέο Σαλβίνι επιμένει ότι οι 130 μετανάστες και πρόσφυγες που μεταφέρει το πλοίο Open Arms δεν πρέπει να κατέβουν στην ξηρά.

Η υπουργός Άμυνας των Πέντε Αστέρων, Ελιζαμπέτα Τρέντα αποφάσισε να μην υπογράψει την νέα απαγόρευση που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών και ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, στο μεταξύ, κατηγορεί τον Σαλβίνι ότι περιορίζει το μεταναστευτικό σε μια σταθερή και έμμονη ιδέα: στην φόρμουλα, δηλαδή, «κλειστά λιμάνια». «Η έμμονη ιδέα μου αφορά μόνον την ασφάλεια των ιταλών σε κάθε τομέα της χώρας μου», απαντά ο γραμματέας της Λέγκα και προσθέτει ειρωνικά ότι «η υπουργός άμυνας Τρέντα, πρώτα υπέγραψε όλα τα διατάγματά του για την ασφάλεια και το μεταναστευτικό και τώρα παρουσιάζεται ως νέα Μητέρα Τερέζα της Καλκούτας».

Όλα αυτά, εν αναμονή, στις 20 του μηνός, της συζήτησης και ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής κατά του Κόντε που κατέθεσε η Λέγκα στην Γερουσία. Από τα Πέντε Αστέρια, δε, ο Λουίτζι Ντι Μάιο δηλώνει: « Ο Σαλβίνι τώρα μετάνιωσε που προκάλεσε την κυβερνητική κρίση, αλλά πλέον είναι αργά».

Αφόρητο το στρες για τους μετανάστες

Στο μεταξύ, τις τελευταίες ώρες επετράπη η αποβίβαση δεκατριών μεταναστών από το Open Arms, για λόγους υγείας. Πολλοί από τους υπόλοιπους όμως βρίσκονται σε πολύ δύσκολη ψυχολογική κατάσταση. Απειλούν ακόμη και με αυτοκτονία και λένε ότι είναι έτοιμοι να πέσουν στην θάλασσα. Μετά από δεκατέσσερις ημέρες παραμονής στο σκάφος, το στρες έχει γίνει αφόρητο. «Όλοι οι επιβάτες του πλοίου μας πρέπει να κατέβουν, η ανθρωπιά το επιβάλλει», τονίζει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση. 

Την οριστική απόφαση, όμως,  για την αποβίβασή τους, πρέπει να την λάβει ο τοπικός νομάρχης, ο οποίος  εξαρτάται από το υπουργείο Εσωτερικών. Έξι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη δηλώσει πρόθυμες να φιλοξενήσουν τους μετανάστες αυτούς. Μέχρι το βράδυ, το Open Arms δεν αποκλείεται να έχει «δέσει» στο λιμάνι της Λαμπεντούζα. 

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle