Skip to main content

Ενδοσκοπικά και ανώδυνα αντιμετωπίζεται πλέον η κύστη κόκκυγος

Η χειρουργική αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος έχει καταστεί πολύ πιο αναίμακτη και ανώδυνη. Γράφει ο Δρ. Δημήτριος Κανέλλος

Γράφει ο Δρ. Δημήτριος Κανέλλος*

Η κύστη κόκκυγος, που ταλαιπωρεί πολλούς νέους και κυρίως άρρενες ασθενείς, αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση. Στην αρχή της επέμβασης διενεργείται η χαρτογράφηση των συριγγίων που εξορμώνται από την κύστη κόκκυγος, ώστε να είναι οι χειρουργός σίγουρος για τη ριζικότητα της επέμβασης. Ακολουθεί η καθεαυτή επέμβαση, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με την κλασική μέθοδο είτε με την ενδοσκοπική μέθοδο.

Ο Dr. Δημήτρης Κανέλλος Χειρουργός με έδρα τη Θεσσαλονίκη αναφέρει: “Είμαστε σήμερα σε θέση να πούμε ότι η χειρουργική αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος έχει καταστεί πολύ πιο αναίμακτη και ανώδυνη σε σχέση με το κοντινό παρελθόν.”

Η κλασική αφαίρεση της κύστης κόκκυγος και των συριγγίων διενεργείται είτε με ηλεκτροδιαθερμία είτε με laser, ώστε η θεραπεία να είναι κατά το δυνατόν ανώδυνη. Το τραύμα μένει στη συνέχεια ανοιχτό, οπότε επουλώνεται στην πορεία με καθημερινές αλλαγές, ή ράβεται (κλειστό) με πλεονεκτήματα όσον αφορά την ταχύτητα ανάρρωσης, αλλά με μειονεκτήματα όσον αφορά το ποσοστό επανεμφάνισης της κύστης κόκκυγος.

Εναλλακτική θεραπεία είναι η ενδοσκοπική καυτηρίαση των συριγγίων και της κύστης κόκκυγος με laser μέσω μιας μικρής μόνο τομής του δέρματος (τεχνική FiLaC / SiLaT). Η τελική πληγή μετεγχειρητικά έχει μέγεθος γύρω στο 1 εκατοστό. Μια παραλλαγή της μεθόδου αποτελεί η προσθήκη της χρήσης μιας μικροκάμερας εντός της κύστης και των συριγγίων και η καυτηρίαση με ηλεκτροδιαθερμία, οπότε η μέθοδος ονομάζεται EPSiT. Στην περίπτωση της ενδοσκοπικής τεχνικής (είτε SiLaT είτε EPSiT) η ανάρρωση είναι σαφώς ταχύτερη, ο πόνος σχεδόν ανύπαρκτος και οι αλλαγές πολύ πιο απλές από τη στιγμή που η πληγή είναι πολύ πιο μικρή. Μειονέκτημα είναι η μείωση σε ορισμένες περιπτώσεις της πιθανότητας επιτυχίας μακροπρόθεσμα, κυρίως σε εκτεταμένα ευρήματα.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει ο χειρουργός να ενημερώνει για την καταλληλότητα της κάθε θεραπείας σε σχέση με τον εκάστοτε ασθενή.

Το laser κύστης κόκκυγος στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται εδώ και μερικά χρόνια με επιτυχία, ενώ προτιμάται συνήθως από τους ασθενείς σε σχέση με την παλαιότερη κλασική θεραπεία. Μετά την ενδοσκοπική τεχνική, η οποία σημειωτέον πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις δραστηριότητές του, κάτι που δεν ήταν εφικτό μέχρι τώρα.





Λίγα λόγια για το τι είναι κύστη κόκκυγος και πως διαγιγνώσκεται

Η κύστη κόκκυγος είναι ένας καλοήθης σχηματισμός στην περιοχή που βρίσκεται μεταξύ του κόκκυγα και του δέρματος. Οφείλεται συνήθως σε εισχώρηση τριχών στην περιοχή, με συνέπεια τη δημιουργία τοπικής φλεγμονής και ακολούθως της κύστης κόκκυγος. Πιο σπάνια κατάσταση είναι η εκ γενετής ύπαρξη της κύστης.

Η κύστη κόκκυγος στη χρόνια φάση της προκαλεί τη δημιουργία των συριγγίων, τα οποία αποτελούν λεπτούς συριγγώδεις σχηματισμούς, μέσω των οποίων οδηγείται το φλεγμονώδες περιεχόμενο της κύστης εξωτερικά του δέρματος. Σε έναν ασθενή με κύστη κόκκυγος σε χρόνια φάση παρατηρούνται μικρές τρυπούλες στην επιφάνεια του δέρματος, το τελείωμα δηλαδή των συριγγίων. Σε περίπτωση απόφραξης των συριγγίων, δημιουργείται απόστημα στην περιοχή (με συμπτώματα τον πόνο, φούσκωμα κλπ.), οπότε η κύστη κόκκυγα θεωρείται οξεία.

Στην οξεία μορφή θα πρέπει οι χειρουργοί να αντιμετωπίζουν την κύστη κόκκυγος επειγόντως, ενώ στη χρόνια μορφή είναι ανεκτό από ιατρικής πλευράς και ένα μικρό διάστημα αναμονής.

*Ο Δρ. Δημήτριος Κανέλλος είναι Χειρουργός με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Ειδικευμένος στο Βερολίνο, και Διδάκτωρ στο ΑΠΘ
www.kanellos.gr