Skip to main content

Ενδοσκοπική εξάχνωση με laser της κύστης κόκκυγος

Ποιες είναι οι αιτίες που δημιουργούν την κύστη κόκκυγος και με ποιον τρόπο μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτήν με την ελάχιστη παρέμβαση.

Η κύστη κόκκυγος αντιμετωπιζόταν ως τώρα μόνο με μεγάλες ριζικές και χρονοβόρες ως προς την ανάρρωση επεμβάσεις. Πλέον όμως είναι συνήθως δυνατή η αντιμετώπιση με ελάχιστη παρέμβαση.

Οι πρωκτολόγοι πραγματοποιούν στην αρχή της επέμβασης τη χαρτογράφηση των συριγγίων που συνδέονται με την κύστη κόκκυγος.

Στη συνέχεια εφαρμόζει ο πρωκτολόγος την ενδοσκοπική εξάχνωση (καυτηρίαση) των συριγγίων και της κύστης κόκκυγος με laser (μέθοδος FiLaC) μέσω μιας ελάχιστης τομής του δέρματος.

Έτσι, η ανάρρωση είναι σαφώς ταχύτερη και ο πόνος σχεδόν ανύπαρκτος. Οι δε περιορισμοί στην καθημερινότητα ουσιαστικά δεν υφίστανται.

Ορισμός κύστης κόκκυγα και διάγνωση

Η κύστη κόκκυγος είναι ένας σχηματισμός στην περιοχή μεταξύ κόκκυγα και δέρματος. Οφείλεται συνήθως σε εισχώρηση τριχών στην περιοχή, με συνέπεια τη δημιουργία τοπικής φλεγμονής και στη συνέχεια της κύστης κόκκυγος.

Η κύστη κόκκυγος σε χρόνια φάση προκαλεί τη δημιουργία των συριγγίων, τα οποία αποτελούν λεπτούς συριγγώδεις πόρους, μέσω των οποίων οδηγείται το φλεγμονώδες υγρό της κύστης εξωτερικά του δέρματος. Σε περίπτωση που αποφραχθούν τα συρίγγια, προκαλείται απόστημα στην περιοχή με συμπτώματα τον πόνο, φούσκωμα κλπ, οπότε η κύστη κόκκυγος θεωρείται ότι βρίσκεται σε οξεία φάση.

ProctoCare
Πρωκτολογικο Κέντρο - Θεσσαλονίκη
www.proctocare.gr