Skip to main content

Ένδοξος Στρατός: Το ζαχαροπλαστείο της Έδεσσας που τιμά τις Ένοπλες Δυνάμεις

Το ζαχαροπλαστείο με το πιο... περίεργο όνομα στην Ελλάδα βρίσκεται στην Έδεσσα και έχει ιστορία και συνταγές ενός αιώνα.

Βρισκόμαστε στο μακρινό 1922 στην Έδεσσα. Η πόλη των καραρρακτών μετρά λίγα χρόνια από την ενσωμάτωσή της στο ελληνικό κράτος, μετά την απελευθέρωσή της από τον οθωμανικό ζυγό, ενώ την ίδια χρονική περίοδο πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Κωνσταντινούπολη συρρέουν στη μητέρα Ελλάδα, θύματα των χαμένων πατρίδων.

Ένας πρόσφυγας από την Κωνσταντινούπολη, μετά τον ξεριζωμό του από την πατρογονική του εστία, αποφασίζει να εγκατασταθεί στην Έδεσσα και να ξεδιπλώσει την τέχνη  των ανατολίτικων γλυκών που έμαθε στην Πόλη.



Το στήσιμο μιας επιχείρησης από έναν πρόσφυγα εκείνη την περίοδο δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση, ωστόσο ο Γ. Τσιρτσινίδης δεν υπολόγιζε σε έναν απροσδόκητο σύμμαχο.

«Η Έδεσσα εκείνη την εποχή ήταν μια πόλη που είχε έντονη στρατιωτική παρουσία», εξηγεί στην Voria.gr η σημερινή ιδιοκτήτρια του ζαχαροπλαστείου Χαρούλα Δραγούμη. Στρατώτες και αξιωματικοί μαγεύονται από την πρώτη στιγμή με τις τουλούμπες, τα κουρκουμπίνια, το χανούμ-μπουρέκ, το κανταΐφι, τον μπακλαβά και τις άλλες νοστιμιές που έφτιαχνε με μεράκι ο μάστορας από την Πόλη.

Η χακί... πελατεία

Ο πρόσφυγας ζαχαροπλάστης έβλεπε καθημερινά τις χακί στολές να μπαίνουν στο μικρό κατάστημά του κοντά στη Μεραρχία της πόλης για να γλυκαθούν.

«Οι στρατιωτικοί αποτέλεσαν τη βασική πελατεία που ουσιαστικά εδραίωσε το ζαχαροπλαστείο της οικογένειας Τσιρτσινίδη στην Έδεσσα και έγινε σημείο αναφοράς», λέει η κ. Δραγούμη.



Για αυτό και ο ζαχαροπλάστης αποφάσισε να τιμήσει με τον καλύτερο τρόπο τους πρώτους, καλούς πελάτες του, βάζοντάς τους... στην ταμπέλα του μαγαζιού.

Η πινακίδα «Ο Ένδοξος Στρατός» μπήκε έξω από το ζαχαροπλαστείο και παραμένει εκεί σχεδόν έναν αιώνα μετά, αποτελώντας το πιο περίεργο όνομα ζαχαροπλαστείου στη χώρα.

Τα χρόνια πέρασαν, το ζαχαροπλαστείο πέρασε στα χέρια του γιου, του Μιχάλη Τσιρτσινίδη και στη συνέχεια, το 1977 στην οικογένεια της Χαρούλας Δραγούμη, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα.

«Οι συνταγές των γλυκών που φτιάχνονται είναι οι ίδιες με αυτές πριν από 100 χρόνια. Σσπεσιαλιτέ παραμένουν ακόμα και σήμερα τα σιροπιαστά, όπως τότε που είχε ανοίξει το κατάστημα», αναφέρει η κ. Δραγούμη.