Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020
x

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΥΣΕΑ: ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ F-16

Εκτάκτως συνεδρίασε το πρωί του Σαββάτου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, για περίπου δύο ώρες.

Στην ομόφωνη έγκριση του προγράμματος αναβάθμισης των 85 F-16 προχώρησε, ύστερα από σημερινή έκτακτη συνεδρίαση υπό τον πρωθπουργό Αλέξη Τσίπρα, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).

«Κατόπιν ενημέρωσης του υπουργού Εθνικής Αμυνας ότι η Αμερικανική πλευρά έχει καταρχήν αποδεχθεί την αναθεωρημένη ελληνική πρόταση, που λαμβάνει υπόψη τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας τα επόμενα έτη, το ΚΥΣΕΑ ομοφώνως ενέκρινε την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης 85 αεροσκαφών», επισημαίνεται σε χαρακτηριστική ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, έκανε λόγο για «μία μεγάλη ημέρα για την Πολεμική Αεροπορία».

Υπενθυμίζεται ότι, στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 25 Απριλίου που αφορούσε τον εκσυγχρονισμό των F-16, ο υπουργός Εθν. Αμυνας είχε αναφερθεί σε διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Lockheed Martin, σε ό,τι αφορά τις πρώτες πληρωμές που πρέπει να γίνουν. Εξήγησε δε, ότι η κυβέρνηση και η Βουλή έχουν εγκρίνει ποσό της τάξης του 1,1 δισ. δολ. για την αναβάθμιση των F-16.

«Αυτή τη στιγμή, η διαπραγμάτευση με την αμερικανική πλευρά βρίσκεται στις καταβολές των τιμημάτων που αφορούν το 2018, το 2019, το 2020 και μετά το 2021, που δεν θα υπάρχει δέσμευση, μπορούμε να καταβάλουμε μέρη της συμφωνίας μέχρι και τη λήξη του προγράμματος», είχε αναφέρει ο ΥΠΕΘΑ σημειώνοντας πως το πρώτο αεροπλάνο θα παραδοθεί σε δύο χρόνια ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε μία δεκαετία.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ