Skip to main content

ENERCA: Ενεργειακός expert από τη Θεσσαλονίκη φτάνει μέχρι Μπαχάμες και Ντουμπάι

Η startup δημιούργησε μια καινοτόμα πλατφόρμα ενεργειακής διαχείρισης, την Avax, για να βοηθήσει τις βιομηχανίες να εξοικονομήσουν ενεργειακό κόστος

Από τις Μπαχάμες και το ξενοδοχείο Hilton, που χρειάστηκε διαστασιολόγηση των γεννητριών έκτακτης ανάγκης για την περίοδο των μουσώνων, μέχρι το Ντουμπάι και μεγάλη εταιρεία συλλογής και επεξεργασίας δημητριακών, για την οποία διενήργησε ενεργειακές μελέτες, η ENERCA, μια εταιρεία μόλις πέντε ετών από τη Θεσσαλονίκη, φροντίζει για τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής αποδοτικότητας των πελατών της και την εξοικονόμηση του ενεργειακού κόστους. Δημιούργημα δύο ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών με μεγάλη εμπειρία στο ενεργειακό πεδίο, του Νίκου Λέττα και του Νίκου Πασιαλή, ανέπτυξε μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση μια καινοτόμα, έξυπνη πλατφόρμα ενεργειακής διαχείρισης, την Avax, ώστε να βοηθήσει τις βιομηχανίες και άλλες επιχειρήσεις να παρακολουθούν, να αναλύουν και να διαχειρίζονται σε πραγματικό χρόνο την ενεργειακή τους κατανάλωση.

Νίκος Λέττας - Νίκος Πασιαλής

 

 

Η έξυπνη πλατφόρμα Avax

Υλοποιώντας μεγάλο αριθμό έργων ως ενεργειακοί ελεγκτές στο παρελθόν, οι δύο συνεργάτες διαπίστωσαν πως η καταγραφή των δεδομένων αντιμετώπιζε πρακτικά προβλήματα εξαιτίας του όγκου και των κατακερματισμένων πηγών προέλευσής τους. Έτσι, δημιούργησαν την Avax που έχει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα να λαμβάνει κεντρικά και να αναλύει δεδομένα, παραγωγικά και καιρικά, διαμορφώνοντας ένα ακριβές ενεργειακό αποτύπωμα, να κάνει βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη φορτίου, να διαχειρίζεται τη ζήτηση ενέργειας και την απόρριψη φορτίου, αλλά και να μοντελοποιεί την κατανάλωση ενέργειας με βάση όλες τις μεταβλητές που μπορεί να την επηρεάσουν, όπως για παράδειγμα οι καιρικές συνθήκες. Με τα εργαλεία αυτά πετυχαίνει μείωση του κόστους ενέργειας, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και καλύτερη διαχείριση του αποτυπώματος εκπομπών ρύπων.

Οι μεγάλοι πελάτες και η ολιστική προσέγγιση

Το πελατολόγιο της ENERCA περιλαμβάνει μεγάλες μεταλλουργίες, βιομηχανίες τροφίμων, εταιρείες εξόρυξης, τσιγάρων, αλλά και ξενοδοχειακά συγκροτήματα, και γενικότερα επιχειρήσεις όπου οι ενεργειακές ανάγκες είναι μεγάλες. Πέραν δε της οικονομικής διάστασης της ενεργειακής εξοικονόμησης, η εταιρεία συμβάλλει και στους «πράσινους» στόχους των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης.

Η δε διαφοροποίησή της είναι πως υιοθετεί μια ολιστική προσέγγιση, αφού δεν περιορίζεται στην καταγραφή, την ανάλυση των δεδομένων και την κατάθεση προτάσεων για τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής διαχείρισης, αλλά υλοποιεί και αυτές τις προτάσεις για λογαριασμό της επιχείρησης. Θεωρεί άλλωστε πως μόνο μέσω της ολιστικής προσέγγισης επιτυγχάνεται η μεγιστοποίηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και η εξοικονόμηση ενέργειας με ορατά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

«Είδαμε τις μεγάλες ανάγκες της αγοράς και αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία μας στους ενεργειακούς ελέγχους δημιουργώντας την ENERCA» λέει στη Voria ο Νίκος Λέττας, εξηγώντας πως κύρια αντικείμενα της εταιρείας είναι ο ενεργειακός έλεγχος και η ενεργειακή επιθεώρηση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, η εκπόνηση ενεργειακών μελετών, η παροχή ενεργειακών υπηρεσιών και η υλοποίηση έργων ενεργειακής αποδοτικότητας. Παράλληλα παρέχει ένα ευρύ φάσμα ενεργειακών λύσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται η ανακατασκευή των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, η προμήθεια ενεργειακού εξοπλισμού, η παραγωγή ενέργειας και η παροχή ενέργειας μέσω εναλλακτικών παρόχων.

«Αν και μόλις πέντε ετών η ENERCA συνεργάζεται με σημαντικούς βιομηχανικούς ομίλους, ενώ δεν είναι λίγες οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες με εκατοντάδες μηχανικούς που την καλούν για εξειδικευμένα projects» λέει ο Νίκος Πασιαλής, υπογραμμίζοντας την αύξηση του ενδιαφέροντος εξαιτίας και του πολέμου στην Ουκρανία για υπηρεσίες που κάποτε θεωρούνταν πολυτέλεια.

Από τις αρχές του χρόνου η ENERCA συμμετέχει και στην εταιρεία INNORA, που δημιουργήθηκε ως τεχνοβλαστός του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τους αναπληρωτές καθηγητές, ηλεκτρολόγους μηχανικούς και μηχανικούς υπολογιστών, Δημήτρη Τσιαμήτρο και Δημήτρη Στημονιάρη. Η εταιρεία προσφέρει καινοτόμες λύσεις για την αποτελεσματική διαχείριση ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο, σε δίκτυα φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, στο κτίριο, στη βιομηχανία και σε μονάδες ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας, αξιοποιώντας το ερευνητικό έργο του πανεπιστημίου.