Skip to main content

Ενεργειακή κοινότητα συστήνει ο δήμος Ωραιοκάστρου

Στόχος είναι η μείωση των ενεργειακών δαπανών και η προώθηση καθαρής ενέργειας, στο πλαίσιο μιας αποτελεσματικότερης κοινωνικής πολιτικής.

Στη σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας, έναν τοπικό συνεταιρισμό αποκλειστικού σκοπού, προχωρεί ο δήμος Ωραιοκάστρου.

Τα μέλη του συνεταιρισμού προτείνεται να είναι:

- Ο Δήμος Ωραιοκάστρου
- Οι τρεις Ιερές Μητροπόλεις ( Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Λαγκαδά – Λητής και Ρεντίνης, Πολυανής και Κιλκισίου)
- Τα νομικά πρόσωπα του Δήμου Ωραιοκάστρου
- Ο Εμπορικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου
- Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Θεσσαλονίκης (ΑΝΕΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ).

Στόχος είναι η μείωση των ενεργειακών δαπανών και η προώθηση καθαρής ενέργειας, στο πλαίσιο μιας αποτελεσματικότερης κοινωνικής πολιτικής.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον δήμο: «Με την εικονική αυτοπαραγωγή μπορούμε να αξιοποιήσουμε όλα τα δημόσια κτίρια (για παράδειγμα τις στέγες των σχολικών κτηρίων), να παράγουμε ενέργεια που θα αξιοποιείται από άλλα δημοτικά και δημόσια κτήρια (Δημαρχείο, κοινωνικά παντοπωλεία κλπ) ή ακόμα θα μπορεί να πηγαίνει σε ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας. Αλλά και οι γεωργοί μπορούν να μειώσουν το κόστος παραγωγής, χρησιμοποιώντας ένα φωτοβολταϊκό σύστημα που μπορεί να εξυπηρετεί καταναλώσεις (πομόνες) σε πολλά διαφορετικά σημεία - χωράφια του ίδιου παραγωγού».

Σε πλήρη ανάπτυξη, μια τέτοια ενεργειακή κοινότητα, θα είναι σε θέση όχι μόνο να παράγει και να αποθηκεύει ηλεκτρική, θερμική ή ψυκτική ενέργεια, αλλά και να τη διαχειρίζεται, να τη διαθέτει και να την πουλάει.

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης τόνισε: «Ο δήμος Ωραιοκάστρου είναι έτοιμος να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του νέου
θεσμικού πλαισίου (Ν.4513/2018) και είμαι σίγουρος πως στην προσπάθεια αυτή σύμμαχοι είναι όλοι οι πολίτες που είναι περήφανοι για τον τόπο τους, έχουν υψηλή περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και διάθεση προσφοράς και είναι έτοιμοι να ενσωματώσουν στην καθημερινότητά τους έξυπνες και πρωτοπόρες λύσεις. Οι υπηρεσίες μας μετά από εντολή μου, έχουν ετοιμάσει το σύνολο των εγγράφων που απαιτούνται - όπως σχέδιο του καταστατικού και σχέδια αποφάσεων για τη σύσταση του συνεταιρισμού».

Σε αυτό το πλαίσιο ο δήμος Ωραιοκάστρου διοργανώνει συνάντηση εργασίας την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, στις 11:00, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ωραιοκάστρου, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες σύστασης της Ενεργειακής Κοινότητας Ωραιοκάστρου.

Στο μεταξύ το συγκεκριμένο εγχείρημα στηρίζει και η Greenpeace, έπειτα από επιστολή ενημέρωσης, που απέστειλε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου προς τα μέλη της. Η Greenpeace στην απάντησή της, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Στηρίζουμε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην αξιοποίηση καθαρής ενέργειας, πόσο μάλλον εφαρμογές της, οι οποίες συνδυάζονται με κοινωνική πολιτική. Χαιρετίζουμε λοιπόν την απόφασή σας. Με χαρά θα συνδράμουμε με πληροφορίες και τεχνογνωσία που διαθέτουμε σχετικά με τις ενεργειακές κοινότητες προς διευκόλυνση στο έργο σας»

Επισημαίνεται ότι υπεύθυνος για όλες τις διαδικασίες εκ μέρους του Δήμου έχει οριστεί ο Γενικός Γραμματέας, Ισαάκ Ξανθόπουλος, (τηλ:2313304092, e-mail: ixanthopoulos@oraiokastro.gr).