Skip to main content

Ένεση ρευστότητας 56 εκ. ευρώ στην αγορά της Κεντρικής Μακεδονίας

Η Περιφέρεια κατόρθωσε να ξεπεράσει το μνημονιακό στόχο κατά 20% ρίχνοντας στην αγορά 9 εκ. ευρώ περισσότερα από τα προβλεπόμενα.
Του Τάσου Τασιούλα
 
Ανάσα από τα χρήματα του ΕΣΠΑ πήρε η κατά τα άλλα νεκρή σε επίπεδο ρευστότητας αγορά της Κεντρικής Μακεδονίας το τελευταίο εξάμηνο. Ο μνημονιακός στόχος για απορρόφηση μέσα σε ένα εξάμηνο 47 εκατομμυρίων ευρώ υπερκαλύφθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε ποσοστό 20%, με αποτέλεσμα να πέσουν στην τοπική αγορά 56 εκ. ευρώ.
 
Τα επίσημα στοιχεία της Περιφέρειας για την πορεία του ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία είναι ενθαρρυντικά, κυρίως σε ό,τι αφορά το στόχο της απορρόφησης του συνόλου των κοινοτικών κονδυλίων μέχρι το τέλος του 2015, όταν και τελειώνει η τρέχουσα προγραμματική περίοδος.
 
Από το 52% της απορρόφησης πριν από έξι μήνες, πλέον το πρόγραμμα προχωρά με ρυθμούς πολύ πιο γρήγορους και η απορρόφηση, δηλαδή οι πληρωμές που γίνονται στην αγορά, έπιασε το 60,7%. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι απέδωσαν και οι παρεμβάσεις που έκανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, με τις περιοδείες και τις συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στις επτά περιφερειακές ενότητες, με τη μείωση της γραφειοκρατίας και με την εγκατάσταση των συμβούλων επιτάχυνσης.
 
Ο κ. Τζιτζικώστας φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει με όσο το δυνατό γρηγορότερους ρυθμούς το ΕΣΠΑ, στη λογική ότι από εκεί μόνο μπορεί να αντληθεί ζεστό χρήμα, για να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά και να περιοριστεί το κύμα των λουκέτων με παράλληλη ανάσχεση των ποσοστών ανεργίας.
 
Άλλωστε, αυτό είναι και το στοίχημα του περιφερειάρχη, στην προσπάθεια που θα αρχίσει εντατικά από το Σεπτέμβριο για να διεκδικήσει εκ νέου την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
 
Το 2013 είναι η τελευταία χρονιά αναθεώρησης του ΕΣΠΑ και πάντα υπάρχει η απειλή της απένταξης έργων που δεν προχωρούν. Ο κ. Τζιτζικώστας έχει διαμηνύσει σε όλους τους συνομιλητές του ότι «όσα έργα δεν μπορούν να ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2015 θα απενταχθούν για να πάρουν τη θέση τους εκείνα που μπορούν να γίνουν. Πολυτέλεια να χαθούν κοινοτικά κονδύλια δεν έχουμε και δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να απεντάξω ένα έργο ή περισσότερα, τα οποία δεσμεύουν ματαίως πολύτιμα χρήματα».
 
Ο περιφερειάρχης έχει αρχίσει επίσης, περίπου έξι μήνες από τότε που ανέλαβε την ηγεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, να παραδίδει ολοκληρωμένα έργα. Μετά το δρόμο Χαλκηδόνας – Παραλίμνης, που έπειτα από δεκαετή περιπέτεια επιτέλους είναι πραγματικότητα, την επόμενη εβδομάδα (πιθανώς την Τετάρτη) ο κ. Τζιτζικώστας αναμένεται να εγκαινιάσει ακόμη ένα σημαντικό οδικό έργο. Πρόκειται για το τελευταίο κομμάτι της παράκαμψης του Πολυγύρου Χαλκιδικής (Αγιος Βλάσης – Βράσταμα).
 
Έτσι κι αλλιώς, σε πολιτικό επίπεδο, ο κ Τζιτζικώστας στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να κερδίσει τις εκλογές για την Περιφέρεια, έχει εστιάσει σε δυο κύριους άξονες. Ο πρώτος είναι να στήσει έναν διακομματικό συνδυασμό με πρόσωπα που έχουν απήχηση στις επτά περιφερειακές ενότητες και δεν προέρχονται αναγκαστικά από το χώρο της ΝΔ. Ο δεύτερος να δείξει ποιος είναι σε διοικητικό επίπεδο στον ένα χρόνο που θα έχει στα χέρια του τα ηνία της Περιφέρειας. Και για να πετύχει το τελευταίο ο καλύτερος τρόπος είναι να δείξει στον κόσμο το έργο που παράγει…