Skip to main content

Ενιαία φορολογική κλίμακα προωθείται από το υπουργείο Οικονομικών

Νέα, ενιαία φορολογική κλίμακα προωθεί η κυβέρνηση, με στόχο τη μείωση της επιβάρυνσης των χαμηλών εισοδημάτων.
Σε μείωση της επιβάρυνσης των χαμηλών εισοδημάτων, μέσω νέας, ενιαίας φορολογικής κλίμακας,  στοχεύει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής».

Ειδικότερα, στα εισοδήματα από 12.000 ευρώ, που είναι το αφορολόγητο όριο, έως τα 20.000 ευρώ, θα εφαρμοστεί συντελεστής 15% (έναντι 25% σήμερα), ενώ θα διατηρηθεί ο συντελεστής 25% για τα εισοδήματα έως και 30.000 ευρώ.

Όσον αφορά τα υψηλότερα εισοδήματα, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο μείωσης του δεύτερου φορολογικού κλιμακίου, δηλαδή ο συντελεστής 35% να εφαρμόζεται στα εισοδήματα από 30.000 έως 60.000 ευρώ και όχι τα 75.000 που ισχύει σήμερα. Πάνω από τα 60.000 ευρώ θα ισχύσει ο συντελεστής 40%, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο αύξησής του στο 45%.

Παράλληλα, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, υπάρχει η σκέψη αύξησης του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ.

Στα ακίνητα, το ΕΤΑΚ θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Το αφορολόγητο (σε επίπεδο οικογένειας) θα αυξηθεί στα 500.000 ευρώ (αντικειμενική αξία) το 2010, ενώ σε κληρονομιές και γονικές παροχές θα διαμορφωθεί στα 300.00 ευρώ περίπου.

Για τα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων, τα μερίσματα θα προστίθενται στα άλλα εισοδήματα, ενώ αποκλείεται η πιθανότητα επιστροφής φόρου σε μετόχους που θα δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα.

Σημειώνεται ότι σημαντική θα είναι η φορολογική επιβάρυνση σε όσους φορολογούνται αυτοτελώς, όπως οι αθλητές, εφοριακοί, τελωνειακοί, γιατροί κ.α.