Skip to main content

Ενιαίο γαλάζιο ψηφοδέλτιο στην ΚΕΔΕ για την απόλυτη πλειοψηφία σε ΔΣ

Δεν δίνει χρίσματα η ΝΔ σε κανέναν δήμαρχο για την προεδρία της ΚΕΔΕ. Όλα τα σενάρια και οι κεντρικές επιδιώξεις του κόμματος.

Ενιαίο ψηφοδέλτιο, ώστε να είναι ισχυρό και να εκλέξει όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη στο νέο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, στήνει η Νέα Δημοκρατία.

Η σχετική απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επισήμανε σε συνεργάτες του ότι δεν πρόκειται να δώσει χρίσμα σε κανέναν για την προεδρία της ΚΕΔΕ αφενός και αφετέρου δεν επιθυμεί να κηδεμονεύσει τις εκλογές στο δευτεροβάθμιο όργανο των δημάρχων.

Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη έχει ήδη μεταφερθεί στους ενδιαφερόμενους για την προεδρία της ΚΕΔΕ, μεταξύ των οποίων επικρατέστεροι φέρονται μέχρι σήμερα οι δήμαρχοι Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου και Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Τα αρμόδια κομματικά στελέχη έχουν ήδη ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους, όπως και άλλους δημάρχους, τονίζοντας ότι η ΝΔ ενδιαφέρεται για ένα ενιαίο κοινό γαλάζιο ψηφοδέλτιο, που θα είναι ισχυρό, ώστε αυτή τη φορά να εκλέξει όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ και βέβαια να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο όργανο.

Αυτό το διακύβευμα έχει δυο πηγές. Η πρώτη είναι η εμπειρία από την απερχόμενη προεδρία του Γιώργου Πατούλη. Ο κ. Πατούλης εξελέγη λόγω συμμαχιών και χωρίς η ΝΔ να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην ΚΕΔΕ. Χρειάστηκε όμως να δουλέψει την υποψηφιότητά του από τον Ιούλιο μέχρι τις εκλογές στην ΚΕΔΕ... Αυτή τη φορά δεν χρειάζεται να γίνει κάτι τέτοιο με δεδομένο τον πολύ μεγάλο αριθμό γαλάζιων δημάρχων πανελλαδικά.

Η δεύτερη είναι η απλή αναλογική, που δεν επιτρέπει «χαλάρωση», καθώς θα μπορούσε το νέο εκλογικό σύστημα να έχει επιπτώσεις και εκπλήξεις όχι και τόσο ευχάριστες στο γαλάζιο στρατόπεδο. Και προφανώς η κυβέρνηση δε θα ήθελε μια αντιπολιτευόμενη ηγεσία στην ΚΕΔΕ...

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο αν κάποιος σκεφτεί ότι των εκλογών για την ΚΕΔΕ προηγούνται οι εκλογές για την ανάδειξη των προεδρείων των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων. Από εκεί προκύπτουν και μια σειρά από εκλέκτορες για τις εκλογές της ΚΕΔΕ. Προφανώς και κάποιος που είναι υποψήφιος για την προεδρία μιας Περιφερειακής Ένωσης Δήμων δεν είναι ασυμβίβαστο να είναι και υποψήφιος για την προεδρία της ΚΕΔΕ, όμως δεν συνηθίζεται κάτι τέτοιο ειδικά όταν μιλάμε για δευτεροβάθμια όργανα...

Άρα θα έχει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον μετά τις σημερινές εξελίξεις ποιοι θα είναι υποψήφιοι και για την ΠΕΔΚΜ. Αν θα είναι εκ νέου ο κ. Κυρίζογλου ή αν θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες περί υποψηφιότητας του δημάρχου Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιου Καϊτεζίδη. Κάτι που πάντως θα προκύψει έπειτα από συνεννόηση.

Για να έχει κάποιος εικόνα της διαδικασίας των εκλογών στην ΚΕΔΕ, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι εκείνα που εκλέγουν τον πρόεδρο, οπότε αυτό που ενδιαφέρει το κυβερνών κόμμα είναι πρωτίστως να διασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο δ.σ. και ακολούθως χωρίς χρίσμα τα μέλη του νέου δ.σ. να εκλέξουν όποιο δήμαρχο (εννοείται γαλάζιο) για πρόεδρο. Χωρίς κομματικό χρίσμα, αλλά με απόφαση των εκλογέων. Αποφεύγεται έτσι και η εσωκομματική αντιπαράθεση και προφανώς η εμπλοκή του κόμματος σ' αυτή.