Skip to main content

Ενημέρωση της ΕΕ από Βουλγαρία για τις απώλειες από τα μπλόκα

Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε η Βουλγαρία για τις οικονομικές συνέπειες και τις ζημιές που υπέστη από την αρχή του αποκλεισμού των σταθμών ελέγχου στα σύνορά της με την Ελλάδα μέχρι σήμερα.
Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σχετικό έγγραφο ενημέρωσε η Βουλγαρία για τις οικονομικές συνέπειες και τις ζημιές που υπέστη από την αρχή του αποκλεισμού των σταθμών ελέγχου στα σύνορά της με την Ελλάδα μέχρι σήμερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Στη γραπτή ενημέρωση γίνεται απολογισμός των απωλειών στο διμερές εμπόριο, στις μεταφορές μεταξύ των δύο χωρών, όπως και σε συγκεκριμένους κλάδους της βουλγαρικής οικονομίας, αγροτικός τομέας, τουρισμός, κλωστοϋφαντουργία.

Τα στοιχεία της Σόφιας δείχνουν ότι το 40% από τον κατάλογο των συνηθισμένων για την εποχή βουλγαρικών εξαγωγών έχουν επηρεαστεί από τον αποκλεισμό. Όσον αφορά στις εισαγωγές, το 92% από τα πορτοκάλια και το 75% από τα μανταρίνια στη Βουλγαρία συνήθως εισάγονται από την Ελλάδα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το βουλγαρικό υπουργείο αναφέρει ότι υπάρχουν προβλήματα στην υλοποίηση τακτικών δρομολόγιων των επιβατικών λεωφορείων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ ακυρώθηκαν και δύο δρομολόγια στη διεθνή σιδηροδρομική γραμμή Σόφια-Θεσσαλονίκη.

Αρνητική είναι η επίδραση του αποκλεισμού στον τουρισμό. Ο αριθμός των Ελλήνων τουριστών στα χιονοδρομικά κέντρα της Βουλγαρίας έχει μειωθεί κατά 5% μόνο τον Ιανουάριο, σχολιάζει το βουλγαρικό υπουργείο.

Σύμφωνα με το βουλγαρικό ΥΠΕΞ, περισσότερες από 110 επιχειρήσεις στους βασικούς κλάδους της οικονομίας της Βουλγαρίας έχουν δηλώσει απώλειες από τα μπλόκα μέχρι στιγμής.