Skip to main content

Ενισχύεται η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό προμηθεύεται η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, με 3,5 εκ. ευρώ, καθώς οι επιπτώσεις από τα καιρικά πολλαπλασιάζονται.

Σε γενναία ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το σύνολο μάλιστα της αντιπολίτευσης αναγνώρισε στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου την ανάγκη για μια ισχυρή υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, δεδομένων των έντονων καιρικών φαινομένων που ενσκήπτουν κάθε χρόνο, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές και απειλώντας ζωές και περιουσίες.

Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας θα ενισχυθεί με ένα αυτοκινούμενο επιχειρησιακό κέντρο, με οχήματα και με εξοπλισμό, ώστε να έχει τη δυνατότητα να υποστηρίζει επιχειρήσεις ανακούφισης από καταστροφές, διάσωσης προσωπικού, παρέμβασης σε απομονωμένες περιοχές και διασφάλισης σπουδαίων γεγονότων.

Για την καλύτερη επικοινωνία των δυνάμεων αντιμετώπισης επιπτώσεων από φυσικά φαινόμενα, η Πολιτική Προστασία θα προμηθευτεί μια επιχειρησιακή μονάδα αυτόνομου δικτύου κινητής επικοινωνίας 4G/LTE. Ειδικό όχημα θα είναι εξοπλισμένο με οθόνες απεικόνισης, servers διαχείρισης πληροφοριών και επικοινωνιακό εξοπλισμό που θα επιτρέπει τη διάθεση υπηρεσιών πολυμέσων, θα διαθέτει κεντρική πλατφόρμα ελέγχου και εντολών και θα δίνει τη δυνατότητα φόρτωσης πληροφοριών πεδίου με οπτικές ίνες ή δορυφορική επικοινωνία.

Έτσι θα υπάρχει μια βάση δεδομένων με όλα τα στοιχεία για τον καιρό και παράλληλα θα υπάρχουν 30 τηλέφωνα – συσκευές επικοινωνίας καθώς και σύστημα ασύρματης ραδιοεπικοινωνίας για τα τμήματα της πολιτικής προστασίας στους επτά νομούς και στους 38 δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στο ίδιο όχημα θα υπάρχουν 100 ατομικοί φορητοί ασύρματοι, 60 ασύρματοι σταθμοί βάσεων, αναμεταδότες και αναγκαία εξαρτήματα.

Η Πολιτική Προστασία με τη σημερινή απόφαση θα αποκτήσει επτά οχήματα 4Χ4 (ένα για κάθε νομό της Κεντρικής Μακεδονίας), 120 γεννήτριες, 130 αντλίες, φορητό εξοπλισμό επεξεργασίας νερού, ηλεκτρονικό εξοπλισμό (GPS, drone, θερμική κάμερα, tablet και laptop), εξοπλισμό για εθελοντές, στελέχη της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και στελέχη της ΕΜΑΚ (κράνη, καπέλα, γυαλιά, μάσκες, γάντια, μπότες κ.α.) καθώς και 200 σκηνές.

Όπως τόνισαν τα στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο προϋπολογισμός για το σύνολο της ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας είναι 3,5 εκ. ευρώ και το σύνολο του εξοπλισμού θα έχει παραληφθεί σε 18 μήνες.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Θανάσης Μπασδάνης, τόνισε ότι καθυστέρησε η υποβολή της πρότασης.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας», Γιώργος Θεοδωρόπουλος, εξήγησε ότι από τη στιγμή που η χώρα δεν επενδύει στην πρόληψη, το κακό κοστίζει τελικά δυο και τρεις φορές παραπάνω.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Συμμετέχω», Δημήτρης Μούρνος, συμφώνησε με το έργο και τόνισε την ανάγκη να υλοποιηθεί το συντομότερο.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Βασίλης Ρέβας, είπε ότι δεν μπορεί την Πολιτική Προστασία να την αφήνουμε στους εθελοντές και να τους ενισχύουμε, ζητώντας ενίσχυση μόνο των περιφερειακών και δημοτικών υπηρεσιών.

Η επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Μπροστά», Νιόβη Παυλίδου, συμφώνησε να υλοποιηθεί η πρόταση και ζήτησε επίσης αυτό να γίνει το συντομότερο.

Χαλκιδική

Το περιφερειακό συμβούλιο ενέκρινε επίσης την πρόταση της αντιπεριφέρειας Χαλκιδικής για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων, μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος», με προϋπολογισμό 9,3 εκ. ευρώ.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της συμπολίτευσης, Δημήτρης Τζηρίτης, επισήμανε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, σε συνεργασία με τους δήμους, προέβη στη σύνταξη μελέτης, η οποία προβλέπει αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις όπως η οριοθέτηση και διευθέτηση των χειμάρρων και των ποταμών, η δημιουργία αναβαθμών ανάσχεσης της πλημμύρας τόσο στα πεδινά τμήματα όσο και στα ορεινά και ο έλεγχος της ροής στους χειμάρρους και τα ποτάμια.

Το περιφερειακό συμβούλιο κράτησε σήμερα ενός λεπτού σιγή για τον Δημήτρη Τσαλή, τον πρόεδρο της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Κεντρικής Μακεδονίας, που έχασε τη ζωή του στη Σίνδο.

Κόκκινα τριαντάφυλλα από τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Σπυρόπουλο, σε όλες τις γυναίκες που παρίσταντο στη σημερινή συνεδρίαση, για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σκόρπισε χαμόγελα.