Skip to main content

Ενισχυμένη προστασία της Γεωγραφικής Ένδειξης Φέτα στον Καναδά

Κείμενο δήλωσης της ΕΕ με την οποία ανοίγει ο δρόμος το αργότερο σε 5 έτη να αμβλυνθούν οι προβλέψεις για την προστασία της Γεωγραφικής Ένδειξης Φέτα

Μια επιτυχία με μεγάλη συμβολική και ουσιαστική αξία για την προστασία στις αγορές τρίτων χωρών πραγματοποιήθηκε για την Ελλάδα στην Μπρατισλάβα πριν την έναρξη του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου.

Σε διμερή συνάντηση που είχε ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, με την αρμόδια Επίτροπο Εμπορίου, Σεσίλια Μάλστρομ συμφωνήθηκε κείμενο δήλωσης της Επιτροπής με την οποία ανοίγει ο δρόμος ώστε το αργότερο σε πέντε έτη να αμβλυνθούν οι αρχικές ανεπαρκείς προβλέψεις για την ενισχυμένη προστασία της Γεωγραφικής Ένδειξης Φέτα στον Καναδά.

Υπενθυμίζεται ότι η Συμφωνία με τον Καναδά (CETA) είχε κλείσει τον Σεπτέμβριο του 2014, οπότε είχε ανακοινωθεί η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση, άμεσα μόλις ανέλαβε, κατέβαλε προσπάθειες σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο διεκδικώντας βελτίωση των όρων της Συμφωνίας, καθώς η Γεωγραφική Ένδειξη Φέτα, όπως και άλλα τέσσερα ευρωπαϊκά τυριά, δεν απολαμβάνουν πλήρη προστασία.

Σημειώνεται ότι η Συμφωνία CETA θα επικυρωθεί από τα Εθνικά Κοινοβούλια καθώς, μετά από πρόταση της Ελλάδας και άλλων κρατών-μελών, η Επιτροπή αποδέχθηκε την αντιμετώπιση της Συμφωνίας ως μεικτής αρμοδιότητας.

Η κατάθεση δήλωσης από μέρος της Επιτροπής, είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που θα μπορούσε να πετύχει η ελληνική πλευρά, με δεδομένο ότι το περιεχόμενο της Συμφωνίας είχε ήδη κλείσει. Μεταξύ άλλων η Επιτροπή στη δήλωσή της αναφέρει ότι:

Δεσμεύεται μέσα σε πέντε έτη το αργότερο να κάνει χρήση των απαραίτητων μηχανισμών ώστε όλες οι ευρωπαϊκές Γεωγραφικές Ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της φέτας, να απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο προστασίας στον Καναδά.

Επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για αυστηρή εφαρμογή της προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων των δεσμεύσεων του Καναδά για θεσμοθέτηση του διοικητικού μηχανισμού, ο οποίος θα επιφορτιστεί με τον έλεγχο της αγοράς καθώς και για άμεση γνωστοποίηση των εμπορικών χρηστών που καλύπτονται από τη ρήτρα κεκτημένων δικαιωμάτων.

Δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο ώστε ο Καναδός καταναλωτής να ενημερώνεται επαρκώς για την εγγενή ποιότητα και χαρακτηριστικά των προϊόντων, όπως η φέτα, συμπεριλαμβανομένης της ορθής εττικετοθεσίας.  

Επιπλέον, ιδιαίτερη σημασία για την προστασία της Γεωγραφικής Ένδειξης Φέτα, πέρα από τη συγκεκριμένη Συμφωνία, έχει το γεγονός ότι η Επιτροπή:

Αναγνωρίζει τις ανησυχίες της Ελλάδας σχετικά με τα αποτελέσματα για την προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων στο πλαίσιο της Συμφωνίας CETA και ειδικότερα, για τη φέτα και διαβεβαιώνει ότι δεν αποτελούν προηγούμενο για τις υπό εξέλιξη ή μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Στις υπό εξέλιξη και μελλοντικές διαπραγματεύσεις θα διατηρεί στενή επαφή με κάθε ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος μέσω των διαθέσιμων δομών διαβούλευσης.

Θα εντατικοποιηθεί η στήριξη της Επιτροπής, προς τις ελληνικές αρχές, αλλά και τους παραγωγούς ώστε να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που δίνονται για  προώθηση της φέτας και ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού σε τρίτες χώρες.

O Υπουργός στην επικοινωνία που είχε με την Επίτροπο Εμπορίου, Σεσίλια Μάλστρομ, τόνισε ότι η ενισχυμένη προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων και των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) αποτελεί υψίστη προτεραιότητα για την Ελλάδα. Τα ποιοτικά ελληνικά αγροτικά προϊόντα έχουν διακριτά χαρακτηριστικά και η στήριξη και προώθησή τους είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της υπαίθρου, αλλά και την επιστροφή της ελληνική οικονομίας στην ανάπτυξη.

Ο κ. Σταθάκης θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο άτυπο Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα και όπου θα συζητηθεί και η πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP). Θα ακολουθήσει σχετική ενημέρωση.