Skip to main content

Ο στρατός στη μάχη των πυρκαγιών: Περιπολίες με drone και αεροσκάφη

Αποφασίστηκε να αυξηθεί η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, με ιδιαίτερη έμφαση στο επίπεδο επιτήρησης από αέρος με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Την περαιτέρω ενεργό συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην πρόληψη και διαχείριση των πυρκαγιών ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης στα πύρινα μέτωπα τις επόμενες ημέρες αποφασίστηκε να αυξηθεί η συνδρομή των Ε.Δ., με ιδιαίτερη έμφαση στο επίπεδο επιτήρησης από αέρος με όλα τα διαθέσιμα μέσα και επί εδάφους από αρμόδια στελέχη τους στρατού.

Από την πλευρά του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ανέφερε πως αναπτύχθηκε ο σχεδιασμός επιτήρησης και στο πλαίσιο αυτό, μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας:

- 500 άτομα των Ενοπλών Δυνάμεων
- 63 οχήματα πάσης φύσεως
- 39 αεροσκάφη για αεροπυρόσβεση και επιτήρηση

Παράλληλα, ο κ. Φλώρος, επεσήμανε πως εντείνεται η επιτήρηση από αέρος (με επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη) σε όλη την επικράτεια.

«Ηδη προληπτικά έχουμε αναπτύξει το μηχανισμό επιτήρησης.

»Τις τρεις τελευταίες ημέρες έχουν διατεθεί 500 άτομα, 63 οχήματα πάσης φύσεως και 39 αεροσκάφη και ελικόπτερα για πυρόσβεση και επιτήρηση.

»Είμαστε επίσης σε ετοιμότητα για παροχή βοήθειας στους πυροπλήκτους.  

»Από εδώ και στο εξής, θα γίνεται επιτήρηση με drone και αεροσκάφη, ενώ  διπλασσιάζονται οι περίπολοι πυρασφάλειας σε πληγείσες περοιχές και περιοχές υψηλού κινδύνου

»Σε όλη την επικράτεια θα πετούν drone και ελικόπτερα, για την πρόληψη πυρκαγιών.

»Συστήνεται ακόμη τμήμα επιφυλακής 50 ατόμων, για να προστρέξει όπου χρειαστεί.  

Διατίθενται μηχανήματα όπου και όταν χρειαστεί και πλωτά μέσα στο λιμενικό για εκκενώσεις, όταν χρειαστεί».

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Θόδωρου Λιβάνιου, του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη.