Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η Νορβηγία ενισχύει την ελληνική επιχειρηματικότητα

Στις 2/4 θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ημερίδα στη Θεσσαλονίκη για το «Innovation Business Greece» - Τι λέει ο Νορβηγός Πρέσβης Jørn Gjelstad

Ποσό ύψους 120 εκατ. ευρώ για το διάστημα από το 2018 έως το 2021 έλαβε η Ελλάδα από τη Νορβηγία με στόχο να ενισχύσει τον τομέα της επιχειρηματικότητας, την κοινωνία των πολιτών, τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και τη βελτίωση διαχείρισης του προσφυγικού. Αυτά ήταν ένα από τα θέματα τα οποία συζήτησε σήμερα ο Νορβηγός πρέσβης Jørn Gjelstad σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας, θα δοθούν 21,5 εκατ. μέσω του «Innovation Business Greece», μιας ανοιχτής πρόσκλησης υποβολής προτάσεων που σχετίζονται με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

«Οι νέοι που φεύγουν και γκρεμίζουν τις γέφυρες πίσω τους είναι μια τραγική απώλεια για την Ελλάδα», σημείωσε προσθέτοντας πως μέσω αυτού του προγράμματος θέλει να δώσει ευκαιρίες στους νέους της Ελλάδας.

Η οικονομική στήριξη που θα λάβει κάθε επιχείρηση μέσω του προγράμματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επέκταση των δραστηριοτήτων της, καθώς και για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων αναπτυξιακών προγραμμάτων και εμπορικών δραστηριοτήτων. Οι τομείς υλοποίησης των έργων είναι οι παρακάτω:

-Καινοτομία στην πράσινη βιομηχανία
-Γαλάζια Ανάπτυξη
-Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ/ICT)

Το ύψος της χρηματοδότησης θα προσδιορίζεται κατά περίπτωση ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, το είδος του έργου και τον τόπο υλοποίησής του στην Ελλάδα. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να αιτηθούν ποσά από 50.000 έως 200.000 ευρώ ανά έργο, ενώ μια μεγάλη επιχείρηση μπορεί να αιτηθεί από 200.000 έως και 1.500.000 ευρώ ανά έργο.

Στις 2 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ημερίδα στη Θεσσαλονίκη για το πρόγραμμα που θα αναλύονται τα παραπάνω.

Ο κ. Gjelstad αναφέρθηκε ακόμα και στο προσφυγικό καθώς σήμερα το πρωί επισκέφθηκε το camp των Διαβατών. «Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πάρει το άσυλο και είναι ακόμα στα Διαβατά», σημείωσε προσθέτοντας πως πρέπει να συνδεθούν καλύτερα οι διαδικασίες, υποδοχής, ασύλου και ένταξης.

Μιλώντας για το ενδιαφέρον των Νορβηγών επενδυτών τόνισε πως υφίσταται, καθώς η Ελλάδα διαθέτει πολύ ικανό ανθρώπινο δυναμικό με όχι υψηλούς μισθούς. Παρά το ενδιαφέρον αυτό, ωστόσο, οι επενδύσεις από τη Νορβηγία δεν έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια καθώς όπως επισημαίνει ο πρέσβης υπάρχουν τρία σοβαρά εμπόδια: το αργό δικαστικό σύστημα, η γραφειοκρατία για την έναρξη επιχειρήσεων και την αδειοδότηση και κυρίως η έλλειψη επικοινωνίας από την πλευρά δημοσίου.

«Οι επιχειρηματίες μού είπαν ότι δεν ενοχλούμαστε τόσο πολύ από το ύψος της φορολογίας, παρότι οι συνεχείς αλλαγές στους φόρους είναι ένα ζήτημα, αλλά από το γεγονός ότι δεν μας απαντάει κανένας για ζητήματα γραφειοκρατίας. Υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας από πλευράς δημοσίου», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφέρει πως υπάρχουν 10-15 δυνατές νορβηγικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, στις 12 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί συνέδριο όπου θα συμμετέχει η κρατική πολυεθνική εταιρεία ενέργειας της Νορβηγίας Equinor που θα εξετάσει το πλάνο για την πιλοτική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Αιγαίο.

Τέλος, ο πρέσβης ανέφερε ότι θα υπάρξουν συνεργασίες και στο κομμάτι του πολιτισμού όπου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, Έλληνες μουσικοί θα μπορούν να παίζουν στο φεστιβάλ ultima κάθε Σεπτέμβριο στη Νορβηγία, ενώ αντίστοιχα μπορούν να έρχονται οι Νορβηγοί καλλιτέχνες να παίζουν στην Ελλάδα.