Skip to main content

Ενίσχυση της Frontex ζητούν Μέρκελ και Κουρτς

Σε συντονισμό των θέσεών τους προχώρησαν η καγκελάριος και ο αυστριακός ομόλογός της ενόψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Οι δυο καγκελάριοι συμφώνησαν στην ανάγκη καλύτερης και αποτελεσματικότερης προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ αλλά και στην βελτίωση της συνεργασίας με τις αφρικανικές χώρες για την καταπολέμηση των βαθύτερων αιτιών της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Όπως δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ: «Συμφωνούμε με τις προτεραιότητες της αυστριακής προεδρίας στην ΕΕ, ότι δηλαδή πρέπει να βελτιώσουμε την προστασία των εξωτερικών συνόρων. Στο πεδίο αυτό ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει καταθέσει ένα πακέτο προτάσεων, τις οποίες και χαιρετίζω. Παράλληλα πρέπει να δώσουμε βαρύτητα στην Αφρική, στις χώρες προέλευσης. […] Σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικό να συζητήσουμε εκ νέου το θέμα και, εάν χρειαστεί, να υπάρξει και ένας καταμερισμός εργασίας, διότι η Αφρική έχει 53 χώρες και δεν μπορεί κανείς να ασχοληθεί με όλους».

Ο Κουρτς για τη στελέχωση της Frontex

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αυστριακός ομόλογός της Ζεμπάστιαν Κουρτς: «Στηρίζουμε τις προτάσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι οποίες αποτυπώνουν κάτι που ζητάμε εδώ και καιρό, δηλαδή την ενίσχυση της Frontex με προσωπικό, όχι κάποια στιγμή στο μέλλον, αλλά ήδη το 2020, όπως επίσης μια διεύρυνση της εντολής προκειμένου η Frontex να μπορεί να συνεργάζεται με χώρες τράνζιτ. Πέραν αυτών, το Δεκέμβριο θα καλέσουμε σε μια Σύνοδο με αφρικανικές χώρες από κοινού με τον πρόεδρο της Αφρικανικής Ένωσης Καγκάμε, όπου συνειδητά, δεν θα εστιάσουμε μόνο στα μεταναστευτικά ζητήματα, που ούτως ή άλλως συζητούνται συνεχώς, αλλά και στην εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των αφρικανικών χωρών και της ΕΕ».

Σημειώνεται ότι τα σχέδια του επικεφαλής της Κομισιόν Γιούνκερ προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση του αριθμού των συνοριοφυλάκων και των υπαλλήλων της Frontex από 1.500 σήμερα στους 10.000.

Όχι σε σκληρό Brexit

Ο αυστριακός καγκελάριος αναφέρθηκε και στην έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία το λεγόμενο «σκληρό Brexit». Η Άγκελα Μέρκελ από την πλευρά της υπογράμμισε ότι στην άτυπη σύνοδο του Σάλτσμπουργκ θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος και ένας οδικός χάρτης μέχρι τις Ευρωεκλογές της ερχόμενης άνοιξης.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι αμφότεροι ηγέτες υπογράμμισαν τον άτυπο χαρακτήρα της επικείμενης συνάντησης των ευρωπαίων ηγετών, επισημαίνοντας ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις. «Το ζητούμενο δεν είναι η λήψη αποφάσεων αλλά η ανταλλαγή απόψεων», είπε η γερμανίδα καγκελάριος ενώ ο αυστριακός ομόλογός της συμπλήρωσε: «Πρόκειται για μια άτυπη σύνοδο, αυτό σημαίνει ότι δεν λαμβάνονται αποφάσεις. Γι΄ αυτό και υπάρχει περισσότερος χώρος για συζητήσεις […]».

Κώστας Συμεωνίδης (dpa, afpd)

Πηγή: Deutsche Welle