Skip to main content

Ενισχύουν τις σχέσεις τους ΕΒΕΘ και Επιμελητήριο της Νις

Η ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων και η ενίσχυση των επενδύσεων συζητήθηκαν σε συνάντηση του ΕΒΕΘ με αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Οικονομικού Επιμελητηρίου της Νις.
Η ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων και η ενίσχυση των επενδύσεων συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) με αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Οικονομικού Επιμελητηρίου της σερβικής πόλης Νις.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και συμφωνήθηκε να καταβληθεί προσπάθεια για περαιτέρω ενεργοποίηση του συμφωνητικού συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ των δύο Επιμελητηρίων το 2007.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι η περιοχή του Νις είναι ελκυστική για επενδύσεις που αφορούν στον ηλεκτρονικό και μηχανολογικό τομέα, κυρίως λόγω του υψηλά καταρτισμένου εργατικού δυναμικού και της λειτουργίας Πανεπιστημίου. Επιπλέον, η έλλειψη υποδομών σε ξενοδοχειακές μονάδες δημιουργεί τεράστια περιθώρια για επενδύσεις στο συγκεκριμένο τομέα.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο Β’ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Ιωάννης Βεργίνης, εξέφρασε την ανησυχία του για το πάγωμα των επενδύσεων λόγω οικονομικής κρίσης, ενώ ενημέρωσε για τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η κτηματαγορά (κυρίως, οι εξοχικές κατοικίες) της Βόρειας Ελλάδας για τους Σέρβους. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η κατάργηση της βίζας αναμένεται να ενισχύσει όχι μόνο την ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά και των εμπορικών σχέσεων.

Τέλος, συζητήθηκε η δυνατότητα συνεργασίας των δύο Επιμελητηρίων για την από κοινού κατάθεση προτάσεων στα πλαίσια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Την αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου, με επικεφαλής τον πρόεδρο Milovan Kocić, υποδέχτηκε ο Β΄ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Ιωάννης Βεργίνης, ενώ στη συνάντηση συμμετείχε και ο Γενικός Πρόξενος της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη, Milan Dimitrievich. Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να επαναλάβουν τη συνάντηση επί σερβικού εδάφους.