Skip to main content

Ενίσχυση 500 εκατ. δολ. στον Λίβανο από την Παγκόσμια Τράπεζα

Η Παγκόσμια Τράπεζα θα βοηθήσει οικονομικά τον υπερχρεωμένο Λίβανο με το ποσό των 500 εκατομμυρίων δολαρίων, αποπληρωτέων στο τέλος μιας 4ετίας, ούτως ώστε η κυβέρνηση του Λιβάνου να βοηθηθεί στην προ
Η Παγκόσμια Τράπεζα θα βοηθήσει οικονομικά τον υπερχρεωμένο Λίβανο με το ποσό των 500 εκατομμυρίων δολαρίων, αποπληρωτέων στο τέλος μιας 4ετίας, ούτως ώστε η κυβέρνηση του Λιβάνου να βοηθηθεί στην προώθηση των αναγκαίων οικονομικών μεταρρυθμίσεων, όπως ανακοινώθηκε από την Παγκόσμια τράπεζα.

«Στο πλαίσιο της συνεργασίας, που έχουμε με την κυβέρνηση του Λιβάνου, εργαζόμαστε πάνω σε ένα κονδύλι βοήθειας προς την κυβέρνησή του ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων», βεβαίωσε στην Ουάσιγκτον ο κ. Σάμσαντ Αχτάρ, δηλαδή ο αντιπρόεδρος της «διεύθυνσης της Μέσης Ανατολής».

«Ευελπιστούμε το ποσό αυτό να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων» στον Λίβανο, ανέφερε ταυτοχρόνως ο ίδιος.

Οι αναλυτές υπενθυμίζουν πως ο Λίβανος προωθούσε «φιλόδοξες» οικονομικές μεταρρυθμίσεις περί το 2005, όμως ο πόλεμος με το Ισραήλ μέσα στο θέρος 2006, προκάλεσε γενική οπισθοδρόμηση στους θεσμούς του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών.

Οι ίδιοι αναλυτές παρατηρούν ότι μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες, εσωτερικές, αλλά και διεθνείς (η πρωτόγνωρη οικονομική κρίση στον πλανήτη) το τραπεζικό σύστημα του Λιβάνου άντεξε και λειτούργησε πολύ ικανοποιητικά. Όμως, απομένει το κρίσιμο ζήτημα του δημόσιου ελλείμματος την ώρα που η χώρα είναι υπερχρεωμένη από παλιά, το οποίο έλλειμμα πρέπει να απαλυνθεί με οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Προς το παρόν όμως διογκώνεται, επειδή η «Εταιρεία του Ηλεκτρισμού», ζημιογόνα, είναι κρατική και ως εκ τούτου το έλλειμμά της καθίσταται και διαχρονικό και «σωρευτικό».