Skip to main content

Ενίσχυση του απόδημου Ελληνισμού

Η ενίσχυση της παρουσίας του Ελληνισμού σε κάθε γωνιά της γης είναι ο στόχος της κυβέρνησης για τον ελληνισμό της διασποράς, όπως επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Δόλλης, στην πρώτη κοινή συνεδρί
Η ενίσχυση της παρουσίας του Ελληνισμού σε κάθε γωνιά της γης είναι ο στόχος της κυβέρνησης για τον ελληνισμό της διασποράς, όπως επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα απόδημου Ελληνισμού, Δημήτρης Δόλλης, στην πρώτη κοινή συνεδρίαση με το προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), στη Θεσσαλονίκη.

«Μιλάμε για μία νέα εποχή, όχι στα λόγια, αλλά με έργα, με έμφαση στη νέα γενιά και σε αυτή την πορεία ο Ελληνισμός της Διασποράς πρέπει να έχει λόγο στο σχεδιασμό της πολιτικής που θα ακολουθήσουμε», τόνισε ο κ. Δόλλης.

 «Ο διάλογος που ξεκινάει», είπε, «θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό των αποφάσεων και από την πολιτεία και από την ομογένεια», με απώτερο σκοπό την «ενίσχυση της παρουσίας του Ελληνισμού σε κάθε γωνιά της γης». Μίλησε, ακόμη, και για την ανάγκη αξιοποίησης του Ελληνισμού της Διασποράς ειδικότερα στη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας.

Για το ΣΑΕ, ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε, ότι θα πρέπει να γίνουν οι αλλαγές εκείνες, που θα επιτρέψουν δεκαπέντε χρόνια μετά την ίδρυσή του, να απαντά στις πραγματικές ανάγκες της ομογένειας, με την λιγότερο δυνατή δαπανηρή λειτουργία του.

«Είναι θέματα τα οποία συζητάμε με το Προεδρείο του ΣΑΕ. Μέχρι στιγμής συμφωνήσαμε για τα επόμενα βήματα. Λόγω της οικονομικής κατάστασης και των αλλαγών στη δομή και τη φυσιογνωμία του ΣΑΕ, που προωθούμε, αναστέλλεται η σύγκληση της Παγκόσμιας Συνέλευσης και των Περιφερειακών Συμβουλίων, που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν έως το τέλος της χρονιά», επισήμανε.

Τέλος, για την έκδοση του ομολόγου της Ομογένειας, ανέφερε ότι βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας.

«Θα δουλέψουμε σωστά και θα το ανακοινώσουμε την κατάλληλη στιγμή, ώστε να έχει όλες τις προϋποθέσεις επιτυχίας. Δεν είναι απλά ένα ομόλογο της ομογένειας. Είναι ένα ομόλογο της ελληνικής Πολιτείας που πρέπει να πετύχει», κατέληξε ο κ. Δόλλης.

Ο πρόεδρος και τα μέλη του προεδρείου του ΣΑΕ εξέφρασαν τη χαρά τους από το γεγονός ότι τη θέση του υφυπουργού για τον Απόδημο ανέλαβε ένας Έλληνας της Διασποράς, που γνωρίζει εις βάθος τα θέματα της Ομογένειας.

«Θεωρώ ότι ο κ. Δόλλης, ο οποίος προέρχεται από τους κόλπους της ομογένειας, είναι ο καταλληλότερος να επιλύσει, αυτή τη στιγμή, προβλήματα που αφορούν τον απόδημο ελληνισμό και όχι μόνο. Έχουν καταγράφει όλες οι προτεραιότητες και συζητάμε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών τις προτεραιότητες της νέας στρατηγικής για τον Ελληνισμό της Διασπορά», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΑΕ, Στέφανος Ταμβάκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι είναι πλέον καιρός να σκεφτεί το ΣΑΕ, σοβαρά, πρακτικά και αποτελεσματικά, την οικονομική του αυτοδυναμία.

«Θέλουμε να είμαστε ανεξάρτητοι οικονομικά για ένα και μοναδικό λόγο: θέλουμε να βοηθήσουμε την πατρίδα μας αυτή την συγκεκριμένη περίοδο», τόνισε ο κ. Ταμβάκης.