Skip to main content

ΕΝΙΘ: Συμβολικές κινητοποιήσεις στα Κέντρα Υγείας Θέρμης και Ευόσμου

Να αναλάβει η ΠΦΥ και τους εμβολιασμούς αλλά να έχει και τον ρόλο που της αρμόζει, σημείωσε η πρόεδρος. Ζητά στελέχωση, εξοπλισμό και εκπαίδευση

Συμβολικές κινητοποιήσεις για την ανάδειξη των προβλημάτων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) πραγματοποίησαν το πρωί εργαζόμενοι στα κέντρα υγείας Θέρμης και Ευόσμου ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ.

Εκπρόσωποι της ΕΝΙΘ επισημαίνουν ότι η διαχρονική συρρίκνωση της ΠΦΥ με τις μετακινήσεις προσωπικού σε νοσοκομεία την έχει φέρει σε αδιέξοδο, με συνέπεια να μην μπορεί να επιτελέσει τον ρόλο της στην κάλυψη των καθημερινών πληθυσμιακών αναγκών υγείας. Παράλληλα αναφέρουν ότι η ΠΦΥ εν καιρώ πανδημίας με την παρακολούθηση των περιστατικών COVID-19 που δεν χρειάζονται νοσοκομειακή νοσηλεία καλείται να αποτελέσει το ανάχωμα για την αποφυγή της κοσμοπλημμύρας στα νοσοκομεία. Υπογραμμίζουν επίσης ότι με το υπάρχον προσωπικό, τα Κέντρα Υγείας συμμετέχουν στον εμβολιασμό του πληθυσμού, με συνέπεια να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τόσο στο πρωινό ωράριο όσο και στις εφημερίες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αυτό που ζητάμε είναι η ΠΦΥ να αναλάβει και τους εμβολιασμούς αλλά να έχει και τον ρόλο που της αρμόζει. Και αυτό συνεπάγεται στελέχωση, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, εξοπλισμό, εκπαίδευση και για τους εμβολιασμούς έτσι ώστε να μπορούν μετεμβολιαστικά να παρακολουθούνται οι εμβολιαζόμενοι και να μπορέσει έτσι να επιτελέσει τον πρωταρχικό ρόλο που είχε για την αντιμετώπιση των πληθυσμιακών αναγκών», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Δάφνη Κατσίμπα.

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις σημερινές κινητοποιήσεις, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Θεαγενείου επισημαίνει την ανάγκη επαναλειτουργίας του Κέντρου Προληπτικού Ελέγχου του Νοσοκομείου, το οποίο δεν λειτουργεί λόγω της πανδημίας και οι χώροι του χρησιμοποιούνται για γίνονται τεστ COVID στους ασθενείς του Θεαγενείου και για άλλες ανάγκες.

«Αυτό έχει σαν συνέπεια», επισημαίνεται, «ένας μεγάλος αριθμός πολιτών να καταφεύγει στον ιδιωτικό τομέα με την ανάλογη οικονομική επιβάρυνση ή να μην κάνει τις αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις. Αναδεικνύουμε την αναγκαιότητα της επαναλειτουργίας του ΚΕΠΕ, την ενίσχυση και αναβάθμισή του προς αυτό τον σκοπό».

Φωτογραφία αρχείου