Skip to main content

ΕΝΙΘ: Το εμβόλιο αντί για δώρο της επιστήμης έγινε εμπόρευμα των φαρμακευτικών

Το εμβόλιο, σύμφωνα με την ΕΝΙΘ, «αντί να είναι δώρο της επιστήμης στην ανθρωπότητα, αποτελεί εμπόρευμα στα χέρια των φαρμακευτικών».

Λέμε όχι στον διαχωρισμό των εργαζομένων με πρόσχημα την ανάγκη για καθολικό εμβολιασμό οδηγούν σε ποινές, στέρηση μισθού και απολύσεις, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης.

Όπως τονίζει η ΕΝΙΘ «οι μαχόμενοι υγειονομικοί έχουμε από την πρώτη στιγμή ταχθεί απερίφραστα υπέρ του μαζικού, καθολικού εμβολιασμού των υγειονομικών και όλου του πληθυσμού».

Το εμβόλιο, σύμφωνα με την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών, «αντί να είναι δώρο της επιστήμης στην ανθρωπότητα, αποτελεί εμπόρευμα στα χέρια των φαρμακευτικών κολοσσών και εργαλείο γεωπολιτικών ανταγωνισμών. Εκχυδαϊζεται σε μέσο διχόνοιας των εργαζομένων, κοινωνικού αυτοματισμού, φόβου, επιβολής κυρώσεων και  απώλειας της εργασίας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Με την κοινοποίηση του νόμου 4820/2021 η κυβέρνηση επιβάλλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, απειλώντας με αναστολή καθηκόντων, στέρηση μισθού, διαθεσιμότητα, ακόμα και με απολύσεις τους ανεμβολίαστους συναδέλφους, παρουσιάζοντάς τους συλλήβδην ως αρνητές και αποθεώνοντας ακόμα μια φορά την ατομική ευθύνη. Για άλλη μια φορά, προσπαθούν να καλύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους για τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες γύρω από τον εμβολιασμό, να καλύψουν τις εγκληματικές ευθύνες για το 4ο κύμα που προελαύνει λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων-λάστιχο στον τουρισμό, την παντελή έλλειψη μέτρων ενίσχυσης του ΕΣΥ ακόμα και τώρα.

Θέλει μεγάλο θράσος να λέει ο Υπουργός Υγείας ότι όσοι υγειονομικοί δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί δε σέβονται τον ανθρώπινο πόνο και την αξία της ανθρώπινης ζωής, τη στιγμή που η κυβέρνηση άφηνε διασωληνωμένους ασθενείς να ξεψυχούν εκτός ΜΕΘ, για να μην πειράξουν ούτε τρίχα από τους ομίλους στην ιδιωτική υγεία.

Να θυμίσουμε στην κυβέρνηση ότι οι υγειονομικοί εδώ και 15 μήνες ριχτήκαμε με αυτοθυσία στη μάχη για την υπεράσπιση της ζωής των συνανθρώπων μας, χωρίς να υποταχτούμε μπροστά στον κίνδυνο του «αόρατου εχθρού» και την έλλειψη ή ακαταλληλότητα μέσων ατομικής προστασίας. Μπροστά στο άγνωστο και κόντρα στην τραγική υποστελέχωση, όσοι εργάζονται στα νοσοκομεία στελέχωσαν τις κλινικές και ΜΕΘ COVID, δουλεύοντας σε καθεστώς υπερεργασίας για να καλύψουν τα τεράστια κενά, δίνοντας ακόμα και τη ζωή τους στον αγώνα για την Υγεία του λαού μας, ζητώντας μόνο προσλήψεις προσωπικού, κρεβάτια για τους ασθενείς μας, μέτρα & μέσα προστασίας. Αυτές είναι οι δυνάμεις του ΕΣΥ, που καλούνται ακόμη και σήμερα, να καλύψουν τις κλινικές (όλων των νοσημάτων), τις ΜΕΘ, τις γενικές εφημερίες, τα κέντρα εμβολιασμού και τα τμήματα covid.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, μέσω στελεχών της, δεν χάνει ευκαιρία να δηλώνει την πρόθεση της να συγχωνεύσει και να κλείσει ολόκληρα νοσοκομεία. Δεν χάνει την ευκαιρία να απειλεί εργαζόμενους με απομάκρυνση από την δουλεία τους με πρόσχημα τον εμβολιασμό, να αφήνει στην αναμονή χιλιάδες συναδέλφους επικουρικούς που η σύμβαση τους λήγει σε 1 μήνα. Την ώρα μάλιστα που το 4ο κύμα δοκιμάζει ήδη τις αντοχές του ΕΣΥ, αντί να συζητάμε καθημερινά πόσες μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών γίνονται, μιλάμε για απολύσεις και αντικατάσταση με συναδέλφους με 3μηνες συμβάσεις και εργολαβικές εταιρείες.

Δεν θα τους περάσει!

Το εμβόλιο αντί να είναι δώρο της επιστήμης στην ανθρωπότητα, αποτελεί εμπόρευμα στα χέρια των φαρμακευτικών κολοσσών και εργαλείο γεωπολιτικών ανταγωνισμών. Εκχυδαϊζεται σε μέσο διχόνοιας των εργαζομένων, κοινωνικού αυτοματισμού, φόβου, επιβολής κυρώσεων και  απώλειας της εργασίας. Η κυβέρνηση αντί να ενημερώσει αποφασιστικά τον πληθυσμό, να φροντίσει για την απρόσκοπτη προμήθεια όλων των ασφαλών εμβολίων, συμμετείχε σε αυτούς τους ανταγωνισμούς, ενίσχυσε την συνωμοσιολογία με κινήσεις του τύπου των δωροεπιταγών ή των εμβολιασμών στην πλαζ. Προχωράει ακομά πιο πέρα, με τις κινήσεις εκφοβισμού και τιμωρίας και αντί να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τον φόβο και τον ανορθολογισμό, τα αναπαράγει και τα ενισχύει. Όλα αυτά σαμποτάρουν το κύρος της επιστήμης στη συνείδηση του λαού μας, συντηρούν την καχυποψία, τις θεωρίες συνωμοσίας και τον ανορθολογισμό, που σκόπιμα καλλιεργείται και από διάφορες ομάδες και μάλιστα με το μανδύα της «επιστημονικοφάνειας». Η απάντηση απέναντι στο ανορθολογισμό πρέπει να είναι η πλήρης, αδιάκοπη, εμπεριστατωμένη εξατομικευμένη ενημέρωση του πληθυσμού, η ενίσχυση της ΠΦΥ, η συνεχής φαρμακοεπαγρύπνηση και μελέτη για τα αποτελέσματα του εμβολιασμού.

Μέσα σε αυτό το κοινωνικό πλαίσιο λοιπόν, εμβολιαστήκαν πρώτοι οι υγειονομικοί, δείχνοντας πρώτοι το παράδειγμα και χωρίς καμία ουσιαστική επιστημονική ενημέρωση από τις επιτροπές λοιμώξεων που τα μέλη τους στα νοσοκομεία μετρώνται στα δάχτυλα του 1 χεριού. Τα ποσοστά εμβολιασμού πλέον αγγίζουν το 95% στους γιατρούς και >90% στους νοσηλευτές. Αυτοί που κουνάνε το δάχτυλο στους αναποφάσιστους περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού ας κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη και να αναλάβουν τις εγκληματικές τους ευθύνες.

Οι μαχόμενοι υγειονομικοί έχουμε από την πρώτη στιγμή ταχθεί απερίφραστα υπέρ του μαζικού, καθολικού εμβολιασμού των υγειονομικών και όλου του πληθυσμού.

Λέμε ΟΧΙ στο διαχωρισμό των εργαζομένων. Κατάργηση όλων των διατάξεων που με πρόσχημα την ανάγκη για καθολικό εμβολιασμό οδηγούν σε ποινές, στέρηση μισθού και απολύσεις. Να μην περάσουν τα σχέδια για ιδιωτικοποιήσεις, επέκταση των ΣΔΙΤ και συγχωνεύσεις μονάδων υγείας.

⦁    Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού με όλα τα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια. Εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, οι οποίες θα βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται.

⦁    Δωρεάν πλήρη προληπτικό ιατρικό έλεγχο πριν τον εμβολιασμό και κατοχύρωση για όσους πρέπει να εξαιρεθούν ότι δε θα υφίστανται καμία συνέπεια ή διάκριση.

⦁    Εξασφάλιση της αναγκαίας φαρμακοεπαγρύπνησης με σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων για έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες και επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού

⦁    Στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και αποφασιστική ενίσχυση με υποδομές και εξοπλισμό των νοσοκομείων και της ΠΦΥ

⦁    Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στις σχολές ,στα ΜΜΕ

⦁    Εκτεταμένη ιχνηλάτιση και επιδημιολογική επιτήρηση.

⦁    Σε οποιαδήποτε περίπτωση ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ την επιβολή του «ποινολογίου» την αναστολής καθηκόντων – στέρησης μισθού – απόλυσης στους συναδέλφους μας. Δεν περισσεύει κανείς στο ΕΣΥ.

⦁    Να μην κατατεθούν πιστοποιητικά στους προϊστάμενους & στη διοίκηση! Καμιά δουλειά δεν έχουν να ελέγχουν τη νόσηση και τον εμβολιασμό μας. Αυτή η διαδικασία είναι ευθύνη, καθήκον και αρμοδιότητα αποκλειστικά των γιατρών εργασίας.


Η ΕΝΙΘ συμμετέχει και στηρίζει τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών και των εργασιακών σωματείων που ζητούν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, εκπαίδευσης και μεταφορών, μέτρα για την επιτάχυνση του εμβολιασμού στον πληθυσμό.

Συμμετέχουμε στην στάση εργασίας την Πέμπτη 26/8 10:00-15:00 και στην κινητοποίηση στις 11:00 στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, μαζί με τα υπόλοιπα νοσοκομειακά σωματεία.