Skip to main content

Εννέα μη δεσμευτικές προσφορές για τον Ελληνο-Βουλγαρικό αγωγό αερίου

Η δεύτερη Δεσμευτική Φάση, θα ξεκινήσει κατόπιν λήψης των κατευθύνσεων και εγκρίσεων από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Ολοκληρώθηκε η Μη Δεσμευτική Φάση του Διαγωνισμού Δέσμευσης Δυναμικότητας (Market Test) για την υλοποίηση του Διασυνδετήριου Αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας ICGB AD, κατά τη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη δέσμευση δυναμικότητας στον αγωγό IGB, υπεβλήθησαν εννέα μη-δεσμευτικές εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για τη διαμετακόμιση συνολικά 4,3 δισ. κυβικών μέτρων (κ.μ.) φυσικού αερίου ανά έτος σε κανονική ροή από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και περίπου για 1 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ανά έτος σε σταθερή ανάστροφη ροή, από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα.

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των εκδηλώσεων ενδιαφέροντος έληξε την 8η Απριλίου 2016, σε συνέχεια σχετικών παρατάσεων που εγκρίθηκαν από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας, ΡΑΕ και EWRC αντίστοιχα.

Η φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ξεκίνησε στις 14 Δεκεμβρίου 2015 και διεξήχθη με βάση τις Κατευθυντήριες Γραμμές και την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος που εκδόθηκαν από κοινού από τις ΡΑΕ και EWRC, σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 36 της Κοινοτικής Οδηγίας 2009/73/EC.

Η δεύτερη Δεσμευτική Φάση, θα ξεκινήσει κατόπιν λήψης των σχετικών κατευθύνσεων και εγκρίσεων από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας. Η Δεσμευτική φάση αφορά στην επιβεβαίωση των σχετικών εκδηλώσεων ενδιαφέροντος μέσω της σύναψης συμβάσεων διαμετακόμισης.