Skip to main content

Εδώ ο κόσμος καίγεται και... εμείς μιλάμε για μπάλα

Την ώρα που η Ελλάδα «χάνεται» κυριολεκτικά στην ατελείωτη ποδοσφαιροκουβέντα, γύρω μας, στον κόσμο, συμβαίνουν πολύ σημαντικά γεγονότα.

Την ώρα που η Ελλάδα «χάνεται» κυριολεκτικά στην ατελείωτη ποδοσφαιροκουβέντα, γύρω μας, στον κόσμο, συμβαίνουν γεγονότα που θα επηρεάσουν άμεσα τη ζωή μας και θα κρίνουν την επόμενη μέρα μας, δραματικά. Για μια ακόμα φορά, όμως, εν τη απουσία μας ή καλύτερα εν αγνοία μας. Τα παραδείγματα, δυστυχώς, πάμπολλα.

Το πρώτο, ημερολογιακά, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε αυτό που ο «Τειρεσίας» είχε προβλέψει, από εδώ, ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο. Ότι δηλαδή το γνωστό και μη εξαιρετέο QE, μέσω του οποίου η ΕΚΤ μοίρασε ρευστότητα σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, πλην της Ελλάδας, από τον Σεπτέμβριο που μας έρχεται, ουσιαστικά, τελειώνει. Και κάπως έτσι, η χώρα μας που έχει ανάγκη αυτά τα κεφάλαια περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, δεν θα πάρει τελικώς ούτε ευρώ. Κι έτσι, μια μεγάλη ευκαιρία χάνεται και πολύ δύσκολα θα αναπληρωθεί.

Το δεύτερο, έχει να κάνει με τον περίφημο παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο που κήρυξε ο Αμερικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αλλά είναι άγνωστο πόσοι και πόσο έχουν αντιληφθεί τις παρενέργειες του, εδώ, στην Ελλάδα. Γιατί υπάρχουν και τέτοιες, που μας αφορούν άμεσα. Ο λόγος προφανής: Ό,τι εξαγωγή χάλυβα και αλουμινίου γίνεται αυτή τη στιγμή από τη χώρα μας – και γίνεται σημαντική - έχει προορισμό τις ΗΠΑ. Με τους αυξημένους δασμούς, όμως, καθίσταται απαγορευτική. Και κάπως έτσι, ένας σημαντικός κλάδος της χειμαζόμενης ελληνικής βιομηχανίας, θα πληγεί πολλαπλώς. Και μαζί και η οικονομία.

Θέλετε κι άλλο παράδειγμα; Υπάρχει, αλλά μάλλον είναι άσκοπο να αναφερθεί. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα με την Ελλάδα είναι ότι κανείς δεν θέλει να ακούσει. Ισως επειδή υπάρχει μεγάλη κούραση, πλέον, ψυχολογική, οικονομική και όχι μόνο. Κι έτσι, όταν έρχονται δυσάρεστες ειδήσεις, προτιμούμε είτε να «κλείσουμε τα αυτιά» είτε να «σκοτώσουμε τον αγγελιοφόρο».