Skip to main content

Ενόχληση στα τουρκικά ΜΜΕ για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας - «Συνεχίζει να προκαλεί ένταση»

Μερίδα του τουρκικού Τύπου εξαπέλυσε επίθεση στην ΠτΔ μετά τις δηλώσεις της πως η Ελλάδα επιθυμεί τη συνύπαρξη με την Τουρκία αλλά δεν υποχωρεί.

Επίθεση εις βάρος της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με αφορμή δηλώσεις της πως «η Ελλάδα επιθυμεί τη συνύπαρξη και την ειρηνική συνεργασία με την Τουρκία, αλλά δεν πρόκειται να προβεί σε καμία υποχώρηση έναντι των απαράδεκτων διεκδικήσεων και επιθετικών ενεργειών» εξαπέλυσε μερίδα του τουρκικού Τύπου.

Συγκεκριμενα, μετά τις δηλώσεις της ΠτΔ στην «Καθημερινή της Κυριακής», τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο πως «η Πρόεδρος της Ελλάδας ανεβάζει και πάλι την ένταση» τιτλοφορεί η Χουριέτ δημοσίευμά της, στο οποίο σχολιάζει ότι με τα όσα ανέφερε η ΠτΔ δηλώνει πως «η Ελλάδα δεν υποχωρεί».

«Αν και ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα επιθυμεί μια ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία, (σσ: Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου) δηλώνει «ότι δεν θα κάνουν βήμα πίσω μπροστά στις απαράδεκτες αξιώσεις και τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας» σημειώνει ακόμη η Χουριέτ αναπαράγοντας την παρέμβαση της κ. Σακελλαροπούλου.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, το δίκτυο Haber Global σχολιάζει ότι «η Πρόεδρος της Ελλάδας, έκανε νέες δηλώσεις που αυξάνουν την ένταση καθώς δήλωσε πως η Ελλάδα δεν θα υποχωρήσει απέναντι στην Τουρκία με κανέναν τρόπο».

Σημειώνεται πως μήνυμα ότι η Ελλάδα επιθυμεί τη συνύπαρξη και την ειρηνική συνεργασία με την Τουρκία, αλλά δεν πρόκειται να προβεί σε καμία υποχώρηση έναντι των απαράδεκτων διεκδικήσεων και επιθετικών ενεργειών έστειλε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον απόηχο της προηγούμενης επίθεσης που είχε εξαπολύσει εναντίον της η Άγκυρα.

Η δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας είχε ως εξής:

«Η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Δημοκρατία, που σέβεται απόλυτα το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Η διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο συνιστά θεμέλιο της εθνικής μας στρατηγικής. Ουδέποτε εγκαταλείψαμε τον δρόμο της διπλωματίας, με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής. Επιδιώκουμε διαχρονικά τη συνεργασία με την Τουρκία και επενδύουμε στην αρμονική συνύπαρξη και φιλία των δύο λαών. Καμία υποχώρηση, ωστόσο, δεν χωρεί έναντι απαράδεκτων διεκδικήσεων και επιθετικών ενεργειών.
 
Η χώρα μας τιμά με συγκίνηση τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των Ελλήνων του Πόντου. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας είναι το ελάχιστο χρέος μας στη θυσία του ποντιακού ελληνισμού και στην ηρωική συμβολή εκείνων που διασώθηκαν στην ανόρθωση, οικονομική και πολιτισμική, του ελληνικού κράτους στον 20ό αιώνα. Η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης δεν ανατρέχει μόνο στο παρελθόν. Εχει συμβολική σημασία για το παρόν και λειτουργεί παιδαγωγικά. Εμπεδώνει την ηθική της αλήθειας και της ευθύνης. Υπενθυμίζει τη δύναμη της συγχώρεσης και την αξία της αλληλοκατανόησης.
 
Η άγνοια της Ιστορίας γεννά στερεότυπα και προκαταλήψεις, εσωστρέφεια και διαιρέσεις. Οι σιωπές του παρελθόντος γεννούν τις διαφορές του μέλλοντος. Η ιστορική γνώση και παραδοχή είναι μια πράξη γενναιότητας και αυτοσυνείδησης. Αυτήν οφείλει να αναλαμβάνει πρωτίστως και παραδειγματικά η πολιτική τάξη, συμβάλλοντας στον νηφάλιο διάλογο και στην κοινή πορεία των εθνών».