Skip to main content

Ενωμένη η ΝΔ στις εκλογές της ΚΕΔΕ με παρέμβαση Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε τις προηγούμενες ημέρες τόσο με τον δήμαρχο Αμπελοκήπων Μενεμένης όσο και με τον δήμαρχο Τρικκαίων.

Με ενιαίο ψηφοδέλτιο φαίνεται ότι θα κατέλθει η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της ΚΕΔΕ, καθώς, μετά από παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, κάμφθηκαν οι αντιδράσεις του απερχόμενου προέδρου της ΠΕΔΚΜ και δημάρχου Αμπελοκήπων Μενεμένης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αρμόδια πηγή ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε τις προηγούμενες ημέρες διαδοχικά, τόσο με τον δήμαρχο Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου, όσο και με τον δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου. Η πρώτη συνάντηση έγινε την προηγούμενη εβδομάδα και η δεύτερη την περασμένη Δευτέρα. Ο κ. Μητσοτάκης άκουσε τα επιχειρήματα των δύο διεκδικητών και εξήγησε και προς τους δύο μνηστήρες ότι επιθυμεί ο αυτοδιοικητικός χώρος ο οποίος έχει πολιτική αναφορά στη ΝΔ να κατέλθει ενιαίος στις εκλογές για την ΚΕΔΕ.

Το ζητούμενο, βέβαια, ήταν να πειστεί ο κ. Κυρίζογλου, ο οποίος μέχρι την τελευταία στιγμή υποστήριζε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε ένα ψηφοδέλτιο το οποίο δεν θα έχει επικεφαλής, καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αυτό δεν θα είναι παράταξη, θα είναι χυλός». Μάλιστα, φέρεται να είπε προς τον πρόεδρο της ΝΔ ότι εφόσον δεν υπάρχει ενδιαφέρον από κάποιον δήμαρχο του Λεκανοπεδίου για το αξίωμα του προέδρου της ΚΕΔΕ θεωρεί λογικό οι δήμαρχοι της δεύτερης μεγαλύτερης περιφέρειας, που είναι η Κεντρική Μακεδονία, να έχουν τον πρώτο λόγο. Επιπλέον, εξήγησε πως έχει μακρά θητεία στην αυτοδιοίκηση και ότι το 2014 είχε αποσύρει την υποψηφιότητά του, έπειτα από απαίτηση του κόμματος, για χάρη του Γιώργου Πατούλη.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, την περασμένη Τρίτη ο γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του κόμματος Σπύρος Σταθούλης επικοινώνησε με τον κ. Κυρίζογλου και του μετέφερε ότι η θέση του κόμματος είναι η συγκρότηση ενός ενιαίου ψηφοδελτίου με τη συμμετοχή σε αυτό τόσο του ιδίου όσο και του κ. Παπαστεργίου και όποιος λάβει τις περισσότερες ψήφους θα είναι ο νέος πρόεδρος. Τελικά, κατόπιν όλων αυτών των πιέσεων και για να μην εμφανιστεί διασπασμένη η ΝΔ στις εκλογές για την ηγεσία της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Κυρίζογλου έκανε πίσω και η το κόμμα θα κατέλθει με ένα ψηφοδέλτιο.

Πάντως, οι συνδυασμοί δεν αναμένεται να γίνουν γνωστοί, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος τους, πριν από τις 10 Νοεμβρίου όταν αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εκλογές στις 13 Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων καθώς, πολλοί οι οποίοι δεν θα καταφέρουν να εκλεγούν στα δ.σ. των ΠΕΔ θα θελήσουν πιθανότατα να είναι υποψήφιοι για την ΚΕΔΕ. Η γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ η οποία θα αποτελείται από 500 μέλη και από την οποία θα προκύψει το νέο δ.σ., αναμένεται να γίνει προς τα τέλη Νοεμβρίου αρχές Δεκεμβρίου.