Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020
x

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΣΤΕ: ΙΔΟΥ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ

Όπως αναφέρει η Ένωση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η κριτική στην απόφαση πρέπει να βασίζεται στο αληθές της περιεχόμενο και όχι σε ανακρίβειες.

Σε διευκρινίσεις για το θέμα που προέκυψε με το «πόθεν έσχες» προέβη με ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, μετά την αντιπαράθεση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή.

Όπως αναφέρει η Ένωση, με βάση την απόφαση, και οι ίδιοι υποβάλλουν δηλώσεις «πόθεν έσχες», ενώ, όπως τονίζουν ακυρώνονται συγκεκριμένες προβλέψεις του νόμου, οι οποίες αφορούν όλους τους υπόχρεους.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας:

«Το Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να διευκολύνει την άσκηση καλοπροαίρετης κριτικής στην 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το "πόθεν έσχες”, η οποία πρέπει να βασίζεται στο αληθές περιεχόμενο της απόφασης και όχι σε ανακρίβειες, διευκρινίζει ότι η απόφαση αυτή έκρινε τα εξής:

1. Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί υποχρεούνται να υποβάλλουν δηλώσεις "πόθεν έσχες”.

2. Όλοι οι υπόχρεοι (μεταξύ των οποίων και οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί) υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις "πόθεν έσχες”.

3. ΚΑΝΕΝΑΣ ΥΠΟΧΡΕΟΣ (και όχι μόνο οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί) δεν υποχρεούται να δηλώνει μετρητά και κινητά πράγματα μεγάλης αξίας.

4. Ο έλεγχος των δηλώσεων "πόθεν έσχες” δεν μπορεί να ανατρέχει σε χρόνο ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ από την υποβολή της εκάστοτε δηλώσεως ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΥΠΟΧΡΕΟ (και όχι μόνο για τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς).

5. Οι δηλώσεις "πόθεν έσχες” των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών πρέπει να ελέγχονται από όργανο που αποτελείται κατά πλειοψηφία από δικαστικούς λειτουργούς και όχι από υπαλλήλους που υπάγονται στον εκάστοτε Υπουργό, ώστε να διασφαλίζεται η δικαστική ανεξαρτησία».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ