Skip to main content

Ένωση Καταστημάτων και Εστίασης Σερρών: Στο 99% η συμμετοχή στην απεργία (φωτο)

Οι επαγγελματίες έκλεισαν τα καταστήματά τους σε ποσοστό 99% «διεκδικώντας τα αυτονόητα», σημειώσε ο πρόεδρος των Επαγγελματιών της Εστίασης Σερρών

«Δεν αντέχουμε άλλο, δε θέλουμε άλλα λουκέτα, δε θα γίνουμε εμείς το εξιλαστήριο θύμα των λανθασμένων αποφάσεων», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν δια στόματος εστιατόρων και εκπροσώπων συναφών επαγγελμάτων το μεσημέρι της Τρίτης (16/11/2021) από τον Προμαχώνα Σερρών, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης νομού Σερρών .

«Ως κατεξοχήν εμβληματικό και ιστορικό σημείο αγωνιστικών δράσεων και απεργιακών κινητοποιήσεων, ο Προμαχώνας Σερρών επελέγη ως τόπος συγκέντρωσης των απανταχού εκπροσώπων του κλάδου της εστίασης του ν. Σερρών και ως εφαλτήριο των διεκδικήσεών τους, όπως αυτές διαμορφώθηκαν από το πανελλήνιο όργανο την ΠΟΕΣΕ, μέσα στο πλαίσιο της 24ωρης προγραμματισμένης απεργίας», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Οι διεκδικήσεις αφορούν στο σύνολό τους, συμπληρώνεται στην ανακοίνωση, «στη λήψη μέτρων που δεν θέλουν να δυσχεράνουν τον αγώνα της κυβέρνησης κατά της εξάπλωσης της πανδημίας, επικεντρώνονται τουναντίον αποκλειστικά στην ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και έχουν αντισταθμιστικό χαρακτήρα».
 
Ικανοποιημένος για τη συμμετοχή των επαγγελματιών, ο πρόεδρος της Ένωσης ότι οι επαγγελματίες έκλεισαν τα καταστήματά τους σε ποσοστό 99% «διεκδικώντας τα αυτονόητα». Όπως αναφέρει, «αντισταθμιστικά δηλαδή μέτρα που θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη των επιχειρήσεών τους, που, λόγω των νέων υγειονομικών μέτρων και της κατά το ήμισυ μείωσης της πελατειακής τους βάσης έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημίες».

Στο πλευρό του και στο πλευρό των Σερραίων εκπροσώπων του κλάδου της Εστίασης, οι βουλευτές των Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης (ΣΥΡΙΖΑ) και Κώστας Μπούμπας (Ελληνική Λύση), ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο Δήμαρχος Εμμ. Παππά, Δημήτρης Νότας, ο αντιδήμαρχος Σερρών Γιάννης Τουρτούρας, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΣ Θανάσης Μαλλιαράς, ο Πρόεδρος του Ο.Ε.Ε. Θεολόγης Βενέτης, η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών Κυριακή Μηλίγκα, ο Πρόεδρος του σωματείου νοσοκομειακών υπαλλήλων του Γ.Ν.Σ. Γιάννης Αγοραστός, η Πρόεδρος ΣΟΧ νοσοκομειακών Ναταλία Ζαράκη, ο επικεφαλής του συνδυασμού "ΣΕΡΡΑΙΩΝ ΕΠΙΛΟΓΗ" και υποψήφιος για τον επιμελητηριακό θώκο Κώστας Βέρρος, ο πρώην βουλευτής Σερρών με το ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Τζελέπης και το επίτιμο μέλος της ΟΕΒΕΣΣ και πρώην Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών, Χρήστος Καπετάνιος.

Τα αιτήματα των επαγγελματιών των Σερρών:

- Αναπροσαρμογή (μείωση) των προστίμων.

- Μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε ΜΗ επιστρεπτέες.

- Συμμετοχή της ΠΟΕΣΕ στις αρμόδιες γνωμοδοτικές επιτροπές πριν την λήψη των αποφάσεων.

- Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.

- Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

- Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.

- Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

- Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.

- Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.