Skip to main content

Ενότητα των ποντιακών ομοσπονδιών μόνο... για τη Γενοκτονία

Για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια οι τρεις ποντιακές ομοσπονδίες στέλνουν μήνυμα ενότητας με στόχο την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Μετά από 18 περίπου χρόνια οι τρεις ποντιακές ομοσπονδίες ενώνουν τις δυνάμεις τους και στέλνουν μήνυμα ενότητας, με στόχο την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων των Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ (ΠΟΣΕΠ), θα πραγματοποιήσουν κοινή εκδήλωση για τη Γενοκτονία.

«Να τελειώνουν τα άλλοθι από επίσημα και ανεπίσημα χείλη ότι οι Πόντιοι δεν είναι ενωμένοι. Υπάρχει κοινή πορεία για την αναγνώριση της Γενοκτονίας», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου ο Χρήστος Τοπαλίδης, πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, ότι «δεν έχουν εκλείψει οι διαφορές και τα προβλήματα που υπάρχουν στον οργανωμένο ποντιακό χώρο».

«Ωριμάσαμε όλοι, βρήκαμε τους κοινούς βηματισμούς, έπρεπε να γίνει αυτή η συνεργασία και η ενωτική εκδήλωση», τόνισε η Χριστίνα Σαχινίδου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων. Όπως είπε, «το μήνυμα από τις κοινές εκδηλώσεις είναι μια απάντηση προς τις προκλήσεις της γειτονικής χώρας και στους ντόπιους αρνητές της Γενοκτονίας και στους ξένους».

Για μια ιδιαίτερη μέρα, αυτή της συμφωνίας των τριών Ομοσπονδιών έκανε λόγο ο Σέργιος Καλπαζίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ. Πρέπει να δείξουμε ότι ο ποντιακός χώρος είναι ενωμένος. «Ο τελικός στόχος είναι η αναγνώριση, αυτό επιβάλλεται και αυτό ζητούν οι 353.000 ψυχές», τόνισε, σημειώνοντας πως γίνονται προσπάθειες από τον Ιβάν Σαββίδη για αναγνώριση της Γενοκτονίας στη Ρωσία.  

Οι εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Οι τρεις πρόεδροι των Ομοσπονδιών απηύθυναν κάλεσμα για συμμετοχή στις εκδηλώσεις, με τον κ. Τοπαλίδη να ανεβάζει τον πήχη της συμμετοχής στους 100.000 πολίτες.

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Μαΐου, στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 18:30 με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Γενοκτονίας και θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί και ομιλία.

Κεντρικός ομιλητής φέτος θα είναι ο συγγραφέας και ακτιβιστής για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με καταγωγή από την Λιβερά της Ματσούκας, Ταμέρ Τσιλινγκίρ.

Θα ακολουθήσει η επίσημη τελετή υποστολής σημαίας από άγημα Ποντίων και το Γ΄ Σώμα Στρατού στον Λευκό Πύργο.

Οι εκδηλώσεις μνήμης ολοκληρώνονται με πορεία από την πλατεία Αγίας Σοφίας προς το τουρκικό προξενείο και επίδοση ψηφίσματος.

Παραμένουν τα προβλήματα παρά την ενότητα για τη Γενοκτονία

Παρά τον κοινό βηματισμό για τις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων, διάσταση απόψεων φαίνεται να επικρατεί αναφορικά με τη συνολική ενότητα του οργανωμένου ποντιακού χώρου.

Ο πρόεδρος Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρήστος Τοπαλίδης ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουν εκλείψει οι διαφορές και τα προβλήματα παραμένουν». Σημείωσε, πάντως, ότι «δεν πρέπει να δημιουργείται η εντύπωση ότι οι Πόντιοι σφάζονται».

Ωστόσο, η Χριστίνα Σαχινίδου, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων σημείωσε ότι «για τη δική της Ομοσπονδία δεν υπάρχουν υπόλοιπα στον ποντιακό χώρο». «Ας αφήσουμε τα βαρίδια του παρελθόντος και ας προχωρήσουμε σε κοινούς βηματισμούς, ακόμα και μέσα από τις δυσκολίες μας. Προβλήματα δεν υπάρχουν στην βάση των Ποντίων, διάλογο ούτως ή άλλως κάνουμε» συμπλήρωσε.

«Δεν υπάρχει εχθρότητα μέσα στον ποντιακό χώρο», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Σέργιος Καλπαζίδης.