Skip to main content

Ενστάσεις ΒΕΑ στις ρυθμίσεις για Τειρεσία

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών χαρακτηρίζει δυσμενή εξέλιξη την επαναφορά της 15ετίας στην τήρηση αρχείων από τις Τράπεζες και κάνει λόγο για ασάφειες στη ρύθμιση για τις ενήμερες οφειλές.
Ενστάσεις για νέες ρυθμίσεις για τη λειτουργία του Τειρεσία διατυπώνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας. Ειδικότερα, το ΒΕΑ χαρακτηρίζει δυσμενή εξέλιξη την επαναφορά της 15ετίας στην τήρηση αρχείων από τις Τράπεζες (αντί 10ετίας της αρχικής πρόβλεψης).  Σχετικά με τις ενήμερες οφειλές το ΒΕΑ παρατηρεί τη δημιουργία ασάφειας στο κατά πόσον οι ρυθμίσεις αφορούν και στις μικρότερες βιοτεχνικές επιχειρήσεις μέλη του ΒΕΑ (δεν ασκούν εμπορική δραστηριότητα) και μέχρι ποίου ορίου ετήσιων ακαθάριστων εσόδων γι’ αυτές.

Εξάλλου, η προϋπόθεση της τήρησης βιβλίων Γ’ κατηγορίας εξαιρεί εξ’ αυτού και μόνο του γεγονότος πολλές βιοτεχνικές επιχειρήσεις και τις περισσότερες επιχειρήσεις της χώρας. Παράλληλα το όριο ακαθάριστων εσόδων 150.000 ευρώ για τις εμπορικές επιχειρήσεις θεωρείται χαμηλό και πρέπει να διευρυνθεί.

Επίσης, δυσμενής χαρακτηρίζεται η ρύθμιση για μη εμφάνιση δυσμενών στοιχείων που έχουν εξοφληθεί, αν αυτά δεν υπερβαίνουν τις 3000 ευρώ αντί του ποσού των 5000 ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Τέλος, το ΒΕΑ σημειώνει ότι επιβάλλεται αύξηση από 1000 σε 3000 ευρώ του ποσού για οφειλές που δεν έχουν εξοφληθεί, ώστε να μην εμφανίζονται στο σύστημα δυσμενών στοιχείων Τειρεσία.

Κύριο χαρακτηριστικό λειτουργίας του πλαισίου Τειρεσία, σημειώνει το ΒΕΑ, πρέπει να είναι η στοχοποίηση της υποτροπής και όχι η καταστροφή των συναλλασσομένων που βρέθηκαν κάποια στιγμή σε δυσχέρεια, και μάλιστα εν μέσω κρίσης, και να δίνει το δικαίωμα δεύτερης ευκαιρίας.