Skip to main content

Ένσταση από την Ιερά Μητρόπολη για την πεζοδρόμηση της Αγ. Σοφίας

Η Ιερά Μητρόπολη κάνει λόγο για δυσχερή πρόσβαση στον προαύλιο χώρο του κτηρίου της, από την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας.

Αντίθετη εμφανίζεται η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης στην πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας, μεταξύ των οδών Μακένζυ Κίνγκ και Λεωφόρου Νίκης.

Τον περασμένο Φεβρουάριο υπέβαλε ένσταση κατά της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης για την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του δήμου για τον καθορισμό τμήματος της οδού Αγίας Σοφίας, μεταξύ των οδών Μακένζυ Κίνγκ και Λεωφόρου Νίκης, ως πεζόδρομου.

Η Ιερά Μητρόπολη κάνει λόγο για δυσχερή πρόσβαση στον προαύλιο χώρο του κτηρίου της και παρεμπόδιση της χρήσης του αύλειου χώρου κατά την τέλεση των ιερών μυστηρίων και τελετών.

Συγκεκριμένα, στην έντασή της η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης σημειώνει ότι «η πρόσβαση στον προαύλιο χώρο του κτηρίου των οχημάτων των εργαζομένων και επισκεπτών θα αποβεί δυσχερής, διότι η εναλλακτική κάθοδος από την οδό Τσιμισκή προς την οδό Μητροπόλεως, μέσω της οδού Κομνηνών ή Ίωνος Δραγούμη, θα καταστεί περισσότερο χρονοβόρα». Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ένταση «εκτιμάται ότι η επιμήκυνση της διαδρομής των οχημάτων εντός του κέντρου της πόλης θα αποβεί περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά επιζήμια για την ευρύτερη περιοχή, με συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής».

Επίσης, αναφερόμενη στην χρήση του αύλειου χώρου του ναού κατά την τέλεση ιερών μυστηρίων και τελετών, σημειώνει ότι «θα παρεμποδιστεί παρά θα διευκολυνθεί με την προτεινόμενη τοποθέτηση βυθιζόμενης μπάρας, η οποία θα ανοιγοκλείνει για τον έλεγχο της πρόσβασης».

Η Ιερά Μητρόπολη εκτιμά επίσης ότι η ανάγκη σύνδεσης της Άνω Πόλης με το κέντρο και την παλιά παραλία ικανοποιείται ήδη με τους υφιστάμενους πεζοδρομημένους άξονες Δημ. Γούναρη και Αριστοτέλους, όποτε, όπως αναφέρει, «δεν συντρέχει λόγος για την πεζοδρόμηση του άξονα της Αγίας Σοφίας, επί του οποίου απουσιάζουν τα αξιόλογα μνημεία που θα δικαιολογούσαν μια τέτοια παρέμβαση». «Οι πεζοδρομήσεις οδών ως επί το πλείστον προκαλούν κυκλοφοριακές δυσλειτουργίες, παρά επιλύουν υφιστάμενα κυκλοφοριακά προβλήματα», αναφέρει η Ιερά Μητρόπολη.

Το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία έκρινε ότι η ένσταση της Ιεράς Μητρόπολης είναι αβάσιμη.
 
Μάλιστα, στην απόφασή της η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής σημειώνει ότι η προτεινόμενη πεζοδρόμηση αναμένεται να συμβάλλει στη μείωση της χρήσης των ΙΧ και να ελαφρύνει τον κυκλοφοριακό φόρτο στο κέντρο της πόλης. Τονίζει, μάλιστα, ότι δεν πρόκειται να προκαλέσει  προβλήματα πρόσβασης στο κτήριο της Μητρόπολης, καθώς οι εργαζόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται με εναλλακτικούς τρόπους, εγκαταλείποντας σταδιακά το ιδιωτικό όχημα.

Ξεκαθαρίζει επίσης ότι η πεζοδρόμηση του συγκεκριμένου τμήματος δεν αποτελεί αποσπασματική πεζοδρόμηση αλλά εντάσσεται στο ευρύτερο έργο ανάπλασης του άξονα Αχειροποιήτου – Αγίας Σοφίας. Τέλος η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής σημειώνει ότι η πρόσβαση οχημάτων στο προαύλιο του μητροπολιτικού ναού θα επιτρέπεται καθημερινά και όλο το 24ωρο, μετά την έκδοση της απαραίτητης άδειας.

Το θέμα της ένστασης της Ιεράς Μητρόπολης πρόκειται να συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.