Skip to main content

Ένσταση Χαλιαμπάλια για τις χημικές τουαλέτες στη Νέα Παραλία

Ο ιδρυτής του Φορέα Σκέψης Ενεργών Πολιτών παρουσιάζει τη δική του πρόταση για τις τουαλέτες στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης

Προτεραιότητα στη λειτουργία των υπαρχουσών δημόσιων τουαλετών στην παραλία Θεσσαλονίκης θέτει ο πολιτευτής Σάββας Χαλιαμπάλιας.

Σχολιάζοντας την απόφαση της δημοτικής αρχής να τοποθετήσει χημικές τουαλέτες στο παραλιακό μέτωπο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο ιδρυτής του Φορέα Σκέψης Ενεργών Πολιτών παρουσιάζει τη δική του πρόταση.

«Είναι ευχής έργο και φυσικά επικροτούμε το ό,τι ασχολήθηκε, μετά από τόσο καιρό, ο δήμος Θεσσαλονίκης με το χρόνιο και παρά πολύ σοβαρό πρόβλημα που αφορά τη λειτουργία των τουαλετών στη νέα παραλία. Διαφωνώ, όμως, με την πρόταση του δήμου να τοποθετηθούν χημικές τουαλέτες. Πρώτα, πρέπει να δοκιμαστεί η πλέον απλή και λογική λύση της αξιοποίησης και σωστής λειτουργίας των υπαρχουσών τουαλετών, οι οποίες και τις προδιαγραφές έχουν αλλά και με τη σωστή διαχείρισή μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες όλων των δημοτών. Γιατί προτεραιότητά κάθε πολιτισμένης κοινωνίας είναι να λαμβάνει υπόψη της και τα αδύναμα μέλη της, είτε είναι ΑΜΕΑ, είτε μητέρες με μικρά παιδιά, εγκυμονούσες και γενικά άνθρωποι που χρήζουν περισσότερης προσοχής από κάποιους άλλους. Οι χημικές τουαλέτες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν αυτούς τους συμπολίτες μας. Γιατί η νέα παραλία δεν προορίζεται μόνο για τους νέους και υγιείς αλλά για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης. Προτείνω λοιπόν- αντί των χημικών - να δημοπρατηθούν οι υπάρχουσες δημόσιες τουαλέτες έναντι τιμήματος ή έστω να παραχωρηθούν- ακόμη και δωρεάν αν χρειαστεί - σε ιδιώτες. Βεβαίως, ανάλογα με τη συμφωνία που θα κάνει ο δήμος με τους ιδιώτες, θα έχει προσυμφωνηθεί ένα εύλογο λογικό τίμημα που θα πληρώνουν οι πολίτες, για τη χρήση των τουαλετών» αναφέρει ο κ. Χαλιαμπάλιας.

«Αυτή η λύση πιστεύω ότι είναι η καλύτερη και η πλέον βιώσιμη. Θα διορθωθεί επιτέλους ένα «μελανό σημείο» της πόλης που μας κάνει όλους να ντρεπόμαστε. Όλοι οι άνθρωποι πλέον θα μπορούν να χαρούν την ομορφιά της παραλίας, χωρίς να σκέφτονται που θα ικανοποιήσουν τη σωματική τους ανάγκη. Ο δήμος, εκτός από τη λύση του σοβαρού προβλήματος , θα μπορεί να αποκομίσει και κάποια έσοδα. Και βεβαίως θα εξοικονομήσει χρήματα καθώς θα αποφύγει την πληρωμή των χημικών τουαλετών που θα χρησιμοποιούν και οι δημότες άλλων δήμων. Σίγουρα, ως εργαζόμενοι θα απασχοληθούν και κάποιοι συνάνθρωποί μας που έχουν οικονομική ανάγκη και οι οποίοι θα αναλάβουν τη λειτουργία και καθαριότητα των τουαλετών. Ο χρήστης θα επιβαρυνθεί με κάποιο πρόσθετο κόστος, αλλά πιστεύω ότι είναι ο μόνος τρόπος. Και πραγματικά αξίζει τον κόπο για να γίνει η νέα παραλία πιο φιλική και πολιτισμένη για τους πολίτες. Πρώτα να εφαρμοστεί και αν δεν λειτουργήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα- αν και αμφιβάλλω ότι θα αποτύχει- τότε να προχωρήσουμε σε μια λύση ανάγκης όπως είναι η τοποθέτηση χημικών τουαλετών» επισημαίνει ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος και βουλευτής Θεσσαλονίκης.