Skip to main content

Ενστάσεις Δανιηλίδη για τη νέα μορφή του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων

Επίσκεψη του αντιπροσώπου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες Φιλίπ Λεκλέρκ στον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών

Με την ανακοίνωση της οριστικής απόφασης για την κατάργηση του προγράμματος για τη φιλοξενία των προσφύγων με την ισχύουσα μορφή (ΕΣΤΙΑ/REACT), και τη μετεξέλιξή του με νέα μορφή, υπό τις αντιρρήσεις του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι η επίσκεψη του αντιπροσώπου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ κ. Φιλίπ Λεκλέρκ στο δήμο Νεάπολης-Συκεών.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Υ.Α. του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας ρόλο «μπροστάρη» στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, ζήτησε τη συνδρομή του δημάρχου στην υλοποίηση κι επέκταση του προγράμματος καθώς αυτό από τα μέσα της επόμενης χρονιάς θα μεταφερθεί στις κυβερνήσεις και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, και μάλιστα με μειωμένο προϋπολογισμό.

Η σημερινή επίσκεψη του διπλωμάτη του ΟΗΕ στον δήμο Νεάπολης-Συκεών και η συνάντησή του με τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, εντάσσεται στο πλαίσιο των εθιμοτυπικών επισκέψεών του σε επιλεγμένους δήμους ενόψει της αποχώρησής του από τη χώρα μας και μετακίνησής του σε άλλη ανώτερη θέση-αξίωμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, κατ’ εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου, και διήρκεσε περισσότερο από μια ώρα. Σ’ αυτή παραβρέθηκαν ο Διευθυντής του Τμήματος Ένταξης στην Ελλάδα Πέτρος Μάστακας, τα στελέχη του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στη Θεσσαλονίκη Λούκα Κούρτσι, Ελιάνα Ιωαννίδου και Δώρα Κοκοζίδου, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Νεάπολης-Συκεών Παρή Γενίτσαρη, η προϊσταμένη της Δ/νσης Κοινωνικής Πολιτικής Μάρω Βασσάρα και το στέλεχος του προγράμματος REACT Έλσα Κατσέλη.

Ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης αναφερόμενος στη στάση της διεθνούς κοινότητας στο φλέγον θέμα του προσφυγικού εξέφρασε φόβους για επιδείνωση της κατάστασης ,καθώς -όπως είπε- «η διεθνής κοινότητα και οι διεθνείς Οργανισμοί όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένοι να αντιμετωπίσουν σοβαρά το όλο ζήτημα αλλά ταυτόχρονα αποφεύγουν τον σχεδιασμό μεγάλων και σημαντικών έργων στην υποσαχάρια Αφρική, όπως η ύπαρξη δομών, ανέγερση νοσοκομείων, επενδύσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, δημιουργία εγκαταστάσεων υγιεινού πόσιμου νερού και η παύση των εμφυλίων συρράξεων και πολέμων, που όλα αυτά θα λειτουργούσαν ως τροχοπέδη στην ανεξέλεγκτη έκρηξη του προσφυγικού κύματος».

Αναγκαίες αλλαγές

«Η υποδοχή και φιλοξενία των υφιστάμενων προσφύγων θα πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένο προγραμματισμό και αναλογικά με το ποσοστό που αντιστοιχεί σε κάθε χώρα και δήμο, με την αντίστοιχη επαρκή χρηματοδότηση του δήμου που να καλύπτεται όλο το έργο όλων των Υπηρεσιών του δήμου που εμπλέκονται στα προγράμματα φιλοξενίας προσφύγων», υποστήριξε ο Σίμος Δανιηλίδης. Όπως υποστήριξε, ο νέος προγραμματισμός θα πρέπει να περιλαμβάνει πρόγραμμα υποστήριξης παιδιών (που ήδη υλοποιεί ο δήμος Νεάπολης-Συκεών), πρόγραμμα υποστήριξης ενηλίκων, κατάρτιση και επιδοτούμενη απασχόληση απευθείας από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με επιπλέον χρηματοδότηση πέραν των προβλεπόμενων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, όπως επίσης και πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

«Η αύξηση των κονδυλίων για την καλυτέρευση των συνθηκών φιλοξενίας, η στέγαση, η εκπαίδευση, και η φιλοξενία βρεφών και παιδιών στους δημοτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς αποτελούν επιτακτική ανάγκη», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, υπενθυμίζοντας ότι παρά τις μέχρι τώρα προσπάθειες των δήμων, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το ποσοστό των προσφύγων που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως κέντρο διέλευσης με προορισμό τις ευρωπαϊκές χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης ξεπερνά το 96%.

Ο Φιλίπ Λεκλέρκ εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για την «άψογη», όπως την χαρακτήρισε, συνεργασία του με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Χαρακτήρισε, δε, ως «παράδειγμα προς μίμηση την πολιτική του δήμου στο προσφυγικό ζήτημα» και ζήτησε από τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη να μεταφέρει τις απόψεις του και σε άλλους φορείς, όπως επίσης και να συνδράμει στην κατεύθυνση της ένταξης και άλλων δήμων στο πρόγραμμα φιλοξενίας και στέγασης προσφύγων.

«Ειλικρινά χάρηκα πολύ που είχα την ευκαιρία να συναντηθώ και να μιλήσω με ανθρώπους που ανέλαβαν την υποδοχή των προσφύγων και ευχαριστώ την Ελλάδα που διαθέτει τέτοια στελέχη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως είστε εσείς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φιλίπ Λεκλέρκ απευθυνόμενος στον δήμαρχο.

Αναφερόμενος ο Σίμος Δανιηλίδης στη νέα μορφή που θα έχει το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ2, ανέδειξε τις αδυναμίες του σε σχέση με τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως σήμερα, το πρόγραμμα περνά εξολοκλήρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα χρηματοδοτεί τις κυβερνήσεις των κρατών, κι αυτές στη συνέχεια τους ενδιαφερόμενους προς εμπλοκή φορείς, μεταξύ των οποίων και οι δήμοι, αλλά με μικρότερη χρηματοδότηση.

Ισότιμη και ομαλή ένταξη

«Πολύ φοβάμαι ότι ο νέος σχεδιασμός του προγράμματος θα επιβαρύνει τις δημοτικές Υπηρεσίες επιπροσθέτως και δεν αποκλείεται να αποτελέσει δικαιολογία για κάποιους δήμους να σταματήσουν την ενασχόλησή τους με το πρόγραμμα, ή να μην επιδιώξουν ένταξη σε αυτό», επισήμανε ο Σίμος Δανιηλίδης.

Ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, αναλύοντας τα επιχειρήματά του για τη βελτίωση του προγράμματος φιλοξενίας των προσφύγων με όρους ισοτιμίας με την τοπική κοινωνία, υποστήριξε ότι «επιπλέον, αυτό επιβάλλεται να γίνει έχοντας στο πλαίσιο δράσης και τον στόχο αποκλεισμού κάθε ενδεχόμενου που θα επιτρέπει το προσφυγικό ζήτημα να αποτελέσει ξανά ψευδεπίγραφο άλλοθι για εγκληματικά και νεοναζιστικά μορφώματα, όπως αυτό που πρόσφατα καταδικάστηκε».

Με την άποψη αυτή συμφώνησε πλήρως ο Φιλίπ Λεκλέρκ ο οποίος στον επίλογο της τοποθέτησής τους δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο «παράδειγμα», όπως είπε, του δήμου Νεάπολης-Συκεών, «ο οποίος είναι μπροστάρης στο θέμα της υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, ενισχύοντας, με τις πλούσιες δράσεις που αναπτύσσει και τα προγράμματα που υλοποιεί, την ομαλή ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία και την εξάλειψη κάθε πιθανού στοιχείου παραβατικότητας».

Να σημειωθεί ότι ο δήμο Νεάπολης-Συκεών, από την έναρξη του προγράμματος REACT έως σήμερα, έχει φιλοξενήσει σε 42 διαμερίσματα 376 πρόσφυγες που μετακόμισαν ήδη όλοι προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη έχοντας πάρει άσυλο, ενώ σήμερα φιλοξενεί άλλα 244 άτομα, στα οποία προσφέρεται ιατρική κάλυψη μέσω του δικτύου των δημοτικών ιατρείων και διάφορες άλλες υπηρεσίες μέσω των κοινωνικών υποδομών και προγραμμάτων.