Skip to main content

Πανεπιστημιακοί προσφεύγουν στο ΣτΕ κατά του σχεδίου ανάπλασης της ΔΕΘ

Ποιοι εξέφρασαν ενστάσεις και για ποια ζητήματα κατά τη διάρκεια ημερίδας για την ανάπλαση της ΔΕΘ, ποιοι εμφανίστηκαν θετικοί στο Ειδικό Χωρικό.

Οι ενστάσεις, οι προβληματισμοί αλλά και οι συναινέσεις για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσε, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Αξιοσημείωτο του ενδιαφέροντος είναι το γεγονός πως κατά τη διάρκεια της ημερίδας μίλησαν περί τα 30 άτομα, εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων.  

Ο σκεπτικισμός κατά κύριο λόγο εστιάστηκε στο αν με την ανάπλαση δημιουργείται επαρκής χώρος πρασίνου, αλλά και στα ύψη που προβλέπεται να έχουν το συνεδριακό κέντρο (12 μέτρα) και, κυρίως, το ξενοδοχείο (34 μέτρα) καθώς και η θέση τους.

Συζήτηση έγινε προκειμένου στη ζώνη παρέμβασης του ειδικού χωρικού σχεδίου, πέραν των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, να περιληφθεί και η περιοχή της Αγίας Φωτεινής, μεταξύ της Εγνατίας και της 3ης Σεπτεμβρίου, με χρήσεις κοινωνικών εξυπηρετήσεων και χώρων στάθμευσης.  

Οι ενστάσεις

«Περίμενα κάτι καλύτερο από την ΔΕΘ- Helexpo, κάποιο καλύτερο σχέδιο», είπε ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής και αντιπρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Νίκος Καλογήρου επισημαίνοντας ότι το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο προσβάλλει το άρθρο 24 του Συντάγματος και για αυτό και θα ακολουθήσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από ομάδα πανεπιστημιακών του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τον κ. Καλογήρου, το σχέδιο δεν δημιουργεί χώρους πρασίνου, παρά μόνο αφήνει ακάλυπτο χώρο.

«Θεωρούμε ότι το Σχέδιο που παρουσιάσθηκε μειώνει το πράσινο στο κέντρο της πόλης, ενώ δεν προβλέπει μία σύνδεση- άρθρωση του εκθεσιακού κέντρου με την πέριξ περιοχή. Η επίδρασή του σταματάει στην οδό Αγγελάκη και δεν αντιμετωπίζει τη σχέση της Έκθεσης με την πόλη», ανέφερε ο κ. Καλογήρου.

«Ζητούμενο είναι τα κτήρια που θα προκύψουν να είναι υψηλής αισθητικής» είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλιας, ο οποίος θέλει τον περιορισμό της έκτασης των κτηρίων, χωρίς όμως να έχει αντίρρηση, για την ικανοποίηση των αναγκών, να γίνουν κάποια κτήρια που δεν θα ξεπερνούν σε ύψος τα 40 μέτρα.



«Δεν υπηρετεί την ανάπτυξη της πόλης αλλά τους επενδυτές» ανέφερε η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, περιφερειακή σύμβουλος και υποψήφια περιφερειάρχης, η οποία συλλήβδην απέρριψε το σχέδιο ανάπλασης.

Την ανάγκη οικονομοτεχνικής μελέτης για το πού στοχεύει η ΔΕΘ έθεσε ως προαπαιτούμενο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης,  υπογραμμίζοντας πως πλέον οι εκθέσεις αλλάζουν και γίνονται πιο μικρές. Ο κ. Μπουτάρης, αφού έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην περιοχή της Αγίας Φωτεινής και στη σημασία ένταξής της στο ειδικό χωρικό εν συνέχεια έδωσε έμφαση στην ανάγκη ύπαρξης πρασίνου ενώ δήλωσε αντίθετος με την ύπαρξη ξενοδοχείου απέναντι από τα μουσεία.

Θετικοί εμφανίστηκαν μεταξύ άλλων ο α' αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μανώλης Βλαχογιάννης, ο β' αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης,  Μάριος Παπαδόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Thessaloniki Convention Bureau Γιάννης Ασλάνης και ο εκπροσώπους του ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου κ. Ιωσηφίδης.  

Τι λέει η διοίκηση της ΔΕΘ

Για σωστό timing αναφορικά με την ανάπλαση της ΔΕΘ, την ώρα που ο ανταγωνισμός από γειτονικές χώρες αυξάνεται συνεχώς έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΔΕΘ- Helexpo, Τάσος Τζήκας. «Δεν μπορούμε να έχουμε ένα δυνατό περιφερειακό κέντρο με περίπτερα ατάκτως ερρημμένα, με ενεργειακά προβλήματα» επισήμανε ο κ. Τζήκας υπογραμμίζοντας πως στόχος είναι η δημιουργία λειτουργικών, βιοκλιματικών και εμβληματικών περιπτέρων.

Ο κ. Τζήκας επισήμανε ότι το 50% της έκτασης θα είναι χώρος πρασίνου. «Με το σχέδιο ανάπλασης έχουμε ένα βιώσιμο πλάνο για την Έκθεση που εξασφαλίζει για τους πολίτες τη χρήση των ελεύθερων χώρων πρασίνου».

Για τον συνεχώς διογκούμενο εκθεσιακό  ανταγωνισμό από τις γειτονικές χώρες  έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ- Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης, κάνοντας μνεία στο εκθεσιακό κέντρο του Βουκουρεστίου.



Υπογράμμισε πως η Έκθεση συνεισφέρει ετησίως κατά 2,8% στο ΑΕΠ της πόλης.

Σύντομες επεξηγηματικές τοποθετήσεις για το ΕΧΣ και τα κριτήρια που διατρέχουν τους στόχους του Σχεδίου έκαναν η Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού & Περιβάλλοντος του Υπουργείου Ειρήνη Κλαμπατσέα, και η πρόεδρος του Συμβουλίου Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Μαρία Ζήφου.

Στη δημόσια διαβούλευση μετέχουν περί τα 300 άτομα, μεταξύ αυτών πολλοί πανεπιστημιακοί και μηχανικοί.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ο αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την ομιλία του ανακοίνωσε την παράταση της διαβούλευσης για την ανάπλαση (δείτε περισσότερα εδώ).