Skip to main content

Ένταση και μικροεπεισόδια στην εγκατάσταση προσφύγων στις Μουριές

Κάτοικοι δεν επέτραπαν την είσοδο των μεταναστών στο ξενοδοχείο στις Μουριές Κιλκίς. Μετά από μικροεπεισόδια οι μετανάστες μπόρεσαν να εγκατασταθούν

Επεισοδιακή ήταν η επαναλειτουργία του ξενοδοχείου «Δήμητρα» του Σ.Σ. Μουριών Κιλκίς ως δομή φιλοξενείας μεταναστών, αφού σήμερα το απόγευμα κάτοικοι του οικισμού συγκεντρώθηκαν μπροστά στην είσοδο της μονάδας και δεν επέτρεπαν την είσοδο στα λεωφορεία που μετέφεραν τους μετανάστες.

Τελικά, σύμφωνα με το eidisis.gr, αργά το βράδυ και μετά από μικροεπεισόδια με τους αστυνομικούς, οι μετανάστες μπόρεσαν να εγκατασταθούν στο ξενοδοχείο.

Υπενθυμίζεται ότι αρχές Μαρτίου αποχώρησαν από το ξενοδοχείο «Δήμητρα» και οι τελευταίοι πρόσφυγες, μετά από πολύ καιρό και επίμονες προσπάθειες φορέων και κατοίκων της περιοχής, με τη δέσμευση τότε πως η δομή κλείνει οριστικά.

Τελικά, το απόγευμα της Δευτέρας 4 Μαΐου 2020 επανήλθαν οι πρόσφυγες στο ξενοδοχείο των Μουριών για να ξαναλειτουργήσει η δομή φιλοξενίας με την επίβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Κι όταν ήρθαν τα λεωφορεία που τους μετέφεραν βρήκαν στην είσοδο του ξενοδοχείου περίπου 50 αγανακτισμένους κατοίκους, που δεν επέτρεπαν για ώρες την είσοδο των 280 μεταναστών –κυρίως οικογένειες από το Αφγανιστάν- στο ξενοδοχείο.

Το βράδυ της Κυριακής βρέθηκε στον οικισμό των Μουριών ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνης και βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος κατάγεται από το λεκανοπέδιο των Μουριών, προκειμένου να ενημερώσει θεσμικούς παράγοντες και κατοίκους για το τι επρόκειτο να γίνει την επόμενη ημέρα. Ο κ. Γεωργαντάς μετέφερε στους κατοίκους και τη δέσμευση του Υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη πως η δομή θα λειτουργήσει μόνο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και πως θα είναι μια κλειστή δομή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των ΕΙΔΗΣΕΩΝ, συνάντηση είχε το βράδυ της Κυριακής στις Μουριές και ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης, ο οποίος ενημέρωσε τηλεφωνικά και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, κάνοντας γνωστή και την πρόθεσή του να εκδοθεί ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας, το οποίο και εκδόθηκε.

Ο δήμαρχος επισκέφθηκε τις Μουριές το μεσημέρι της Δευτέρας και ήταν μαζί τους μπροστά στην ξενοδοχειακή μονάδα, θεωρώντας δικαιολογημένη την αγανάκτησή τους.

Μάλιστα, χαρακτήρισε απρέπεια το γεγονός πως ο αρμόδιος υπουργός κ. Μηταράκης τον ενημέρωσε για την απόφασή του να ξαναλειτουργήσει η δομή του ξενοδοχείου, μόλις στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ο δήμαρχος ήταν αυτός που δέχθηκε και την αγανάκτηση των κατοίκων μπροστά στην κλειστή πόρτα του ξενοδοχείου, χωρίς βεβαίως να φταίει σε τίποτα για τις κυβερνητικές επιλογές.

Είναι σαφές πως έτσι κι αλλιώς η δομή θα τεθεί σε καραντίνα υποχρεωτικά για τις πρώτες 14 ημέρες λόγω της πανδημίας. Όλα όμως θα κριθούν από τη δυνατότητα φύλαξης της δομής μετά από αυτό το διάστημα. Πρόκειται για πρόσφυγες που έχουν αιτηθεί ασύλου και η όποια παραβατικότητα από την πλευρά τους θα ακυρώνει από μόνη της την αίτηση. Αυτό είναι ένα στοιχείο που ενισχύει τις διαδικασίες φύλαξης, αλλά δεν μπορεί να μηδενίσει και τις δικαιολογημένες ανησυχίες των κατοίκων του λεκανοπεδίου, που βλέπουν και πάλι την δομή να ξαναλειτουργεί εντός του οικισμού και εν μέσω πανδημίας.

Αναπάντητο θα παραμείνει το ερώτημα, γιατί επιλέχθηκε και πάλι η λειτουργία μιας δομής μέσα στο κέντρο οικισμού, όταν εκατοντάδες ξενοδοχεία στην Ελλάδα δεν θα λειτουργήσουν λόγω κορονοϊού, ξενοδοχεία που βρίσκονται μακριά από οικισμούς και δεν μπορούν να αποτελέσουν υγειονομική βόμβα για τους κατοίκους της περιοχής. Η προφανής εξήγηση είναι πως μετά από τόσα χρόνια διαχείρισης του προσφυγικού, οι επιλογές παραμένουν του… ποδαριού!