Skip to main content

Ένταση στα Παλαιστινιακά Εδάφη και το Ισραήλ μετά τον θάνατο δύο Παλαιστινίων στο Τελ Αβίβ

Δύο Παλαιστίνιοι, ηλικίας 17 και 23 ετών, σκοτώθηκαν «από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής οι οποίες διεξήγαγαν επιδρομή στην περιοχή της Τζενίν».

Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη, μια επίθεση με μαχαίρι σε λεωφορείο και προκλητικές ενέργειες: η κατάσταση οξύνθηκε σήμερα στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη μετά την αιματηρή επίθεση της Τρίτης κοντά στο Τελ Αβίβ.

Νωρίς σήμερα το πρωί, οι ισραηλινές δυνάμεις διεξήγαγαν επιχείρηση στον παλαιστινιακό καταυλισμό της Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, μετά την επίθεση που σημειώθηκε την Τρίτη το βράδυ στο Μπνέι Μπρακ, προάστιο του Τελ Αβίβ, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι.

Δύο Παλαιστίνιοι, ηλικίας 17 και 23 ετών, σκοτώθηκαν «από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής οι οποίες διεξήγαγαν επιδρομή στην περιοχή της Τζενίν», ανακοίνωσε σήμερα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Άλλοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο και για άλλους Παλαιστίνιους σοβαρά τραυματισμένους.

Μετά την επίθεση στο Τελ Αβίβ ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε ενισχύσεις στη Δυτική Όχθη και αύξησε τις συλλήψεις κυρίως μελών της οικογένειας του δράστη. Αυτός κατονομάστηκε ως ο Ντία Χαμάρσαχ, ένας νεαρός Παλαιστίνιος που καταγόταν από το Γιααμπάντ, ένα χωριό κοντά στη Τζενίν, και ο οποίος είχε περάσει τέσσερα χρόνια σε ισραηλινή φυλακή.

Σήμερα ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι στρατιώτες και μέλη της συνοριοφυλακής «πραγματοποίησαν επιχείρηση» σε περιοχή της Τζενίν «για να συλλάβουν υπόπτους».

«Στη διάρκεια αυτής της επιχείρησης ένοπλοι Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ εναντίον των στρατιωτών που απάντησαν ανοίγοντας πυρ», επεσήμανε ο στρατός, διευκρινίζοντας ότι ένας στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά και διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Από την πλευρά του το παλαιστινιακό ένοπλο κίνημα Ισλαμικός Τζιχάντ ζήτησε από τα μέλη του να βρίσκονται σε εγρήγορση.

«Μετά τα γεγονότα στον καταυλισμό (...) ο γενικός γραμματέας του Ισλαμικού Τζιχάντ ανακοίνωσε γενική επιστράτευση των μελών των ταξιαρχιών Αλ Κουντς (του ένοπλου βραχίονα της οργάνωσης) στις περιοχές τους», ανέφερε η ανακοίνωση του κινήματος, του οποίου ηγείται ο Ζίαντ Ναχαλέ που βρίσκεται στη Δαμασκό.

Λίγο αργότερα σήμερα το πρωί ένας Παλαιστίνιος επιτέθηκε με μαχαίρι εναντίον επιβάτη σε λεωφορείο στο νότιο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει σοβαρά, προτού πέσει νεκρός από τα πυρά ενός άλλου επιβάτη, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό και την οργάνωση Magen David Adom, το ισραηλινό αντίστοιχο του Ερυθρού Σταυρού.

«Ένας τρομοκράτης μαχαίρωσε έναν επιβάτη σε λεωφορείο κοντά στον οικισμό Ελαζάρ. Ο επιβάτης τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο. Ένας πολίτης που βρισκόταν στο λεωφορείο πυροβόλησε εναντίον του τρομοκράτη και τον σκότωσε», επεσήμανε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ.

Προκλητικές ενέργειες

Στην Ιερουσαλήμ ο ακροδεξιός βουλευτής Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, γνωστός για τις προκλητικές του δηλώσεις εναντίον των Παλαιστινίων, μετέβη σήμερα το πρωί στην Πλατεία των Τεμενών, την οποία οι Εβραίοι αποκαλούν Όρος του Ναού, λίγες ημέρες πριν την έναρξη του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού.

«Όλη τη νύκτα η Χαμάς με απειλούσε, λέγοντας ότι είμαι στο στόχαστρο και μου ζήτησε να μην έρθω εδώ. Είπα στον εκπρόσωπο της Χαμάς: σκάσε», δήλωσε από την πλατεία ο Μπεν Γκβιρ.

Το 2000 η επίσκεψη στο σημείο του τότε επικεφαλής της δεξιάς στο Ισραήλ, του Αριέλ Σαρόν, είχε αποτελέσει αφορμή για να ξεσπάσει η δεύτερη ιντιφάντα.

«Δεν κατανοώ για ποιο λόγο το Ισραήλ δεν τον εξοντώνει (τον εκπρόσωπο της Χαμάς) (...) είναι ένας τρομοκράτης (...). Η επίσκεψή μου εδώ έχει στόχο να περάσει ένα απλό μήνυμα: δεν εγκαταλείπω και δεν υποχωρώ, και το Ισραήλ δεν θα πρέπει να υποχωρήσει μπροστά σε αυτούς τους τρομοκράτες που θέλουν να μας σκοτώσουν όλους», τόνισε ο Μπεν Γκβιρ περπατώντας μπροστά από τον Θόλο του Βράχου συνοδευόμενος από σωματοφύλακες.

Στη διάρκεια των τελευταίων ημερών υψηλόβαθμοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ και ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς, μετέβησαν στην Ιορδανία για να συνομιλήσουν με τον βασιλιά Αμπντάλα, ο οποίος συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς με στόχο την άμβλυνση της έντασης ενόψει και του Ραμαζανιού.

 

Φωτογραφία αρχείου