Skip to main content

ΕΒΖ: Ένταση στο Πρωτοδικείο με παραγωγούς - Βολές Πειραιώς κατά Φέκερ

Εκδικάστηκε σήμερα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης το σχέδιο εξυγίανσης που έχει καταρτίσει η Τράπεζα Πειραιώς για την ΕΒΖ Α.Ε.

Εν μέσω έντασης πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η εκδίκαση του σχεδίου εξυγίανσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. που έχει καταρτίσει η Τράπεζα Πειραιώς, ο μεγάλος πιστωτής της εταιρείας.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατατέθηκαν συνολικά εννέα παρεμβάσεις απόρριψης του σχεδίου, ενώ μία παρέμβαση υπέρ αυτού κατέθεσε η Τράπεζα Πειραιώς. Ένταση, μάλιστα, δημιουργήθηκε την ώρα που κατέθετε ως μάρτυρας ένας τευτλοπαραγωγός και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας. Ο ίδιος εξέφρασε την απόγνωσή του για τη φετινή σοδειά και το μέλλον των καλλιεργητών, με τους συναδέλφους του, που παρακολούθησαν όλη τη διαδικασία, να διερωτώνται αγανακτισμένοι εντός της αίθουσας «τι θα γίνει με εμάς;». Δύο εκ των τευτλοπαραγωγών αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν μετά από υπόδειξη της έδρας.

Ειδικότερα, επί της διαδικασίας, παρέμβαση κατά του σχεδίου της Τράπεζας πραγματοποίησε αρχικά η Hellenic Agri Group σε συνέργεια με το Σωματείο Τευτλοκαλλιεργητών Κεντρικής Μακεδονίας, υποστηρίζοντας αφενός πως η Τράπεζα «ουδέποτε απάντησε απορριπτικά στις προτάσεις» που κατέθετε το επενδυτικό fund, αφετέρου ότι με το πλάνο της Πειραιώς τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΒΖ θα μεταφερθούν στη Σερβία και θα υπάρξει «απόλυτο πάγωμα της παραγωγής στην Ελλάδα για μία 3ετία». Απόρριψη του σχεδίου εξυγίανσης ζήτησαν μεμονωμένα τευτλοπαραγωγοί, οι οποίοι επεσήμαναν πως οι σπόροι της φετινής σοδειάς διανεμήθηκαν από το fund του Λούκας Φέκερ.

Τρεις απορριπτικές παρεμβάσεις πραγματοποίησαν συνολικά 99 πρώην εργαζόμενοι της βιομηχανίας ζητώντας διευκρινίσεις για το ποσό που έχει προβλεφθεί σχετικά με τις αποζημιώσεις των απολύσεων. Αίτηση απόρριψης κατέθεσαν, ακόμη, ο Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων, ο συνήγορος του οποίου υποστήριξε πως ο οργανισμός θα πληγεί, καθώς είναι αρμόδιος για την άρδευση εκατομμυρίων στρεμμάτων, η ΔΕΗ Α.Ε., για οφειλές άνω των 500.000 ευρώ, η αποπληρωμή των οποίων διακόπηκε από τον Ιανουάριο του 2019, το Ελληνικό Δημόσιο για χρέη άνω των 1,5 εκατ. ευρώ, με τον συνήγορο να εκτιμά πως με την εξυγίανση το δημόσιο θα απολέσει μεγάλο ποσοστό εσόδων και ο ΕΦΚΑ για οφειλές άνω των 3 εκατ. ευρώ, που σταμάτησαν να αποπληρώνονται τον Νοέμβριο του 2018.

Παρέμβαση υπέρ του σχεδίου εξυγίανσης κατέθεσε η Τράπεζα Πειραιώς, υποστηρίζοντας αρχικά πως ο Λούκας Φέκερ «επιχειρεί απλώς να διατηρεί επαφές» και «συντηρεί μία νεφελώδη κατάσταση», η οποία αποβλέπει στο να «μποϋκοτάρει την οποιαδήποτε συμφωνία εξυγίανσης και να έρθει ως λευκός ιππότης να την αποκτήσει». Παράλληλα, οι συνήγοροι επεσήμαναν πως, βάσει του σχεδίου, υπάρχει ποσό της τάξης των 5 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή των πρώην εργαζομένων, τονίζοντας πως με την εξυγίανση θα αποζημιωθούν με μεγαλύτερο ποσό χρημάτων σε σχέση με ένα σενάριο πτώχευσης.

Κατά τη διαδικασία κατέθεσαν δύο μάρτυρες. Ο πρώτος κατέθεσε για λογαριασμό της Hellenic Agri Group και έκανε λόγο για χρέη 30.000 ευρώ από τους σπόρους της φετινής σοδειάς. Τα αιτήματα των τευτλοπαραγωγών ανέδειξε ο δεύτερος μάρτυρας, μέλος του Σωματείου, υποστηρίζοντας πως η φετινή σοδειά «βρίσκεται στον αέρα». «Δεν είναι δυνατόν να φύγει η ζάχαρη από την Ελλάδα» είπε στο δικαστήριο και εκείνη την ώρα δημιουργήθηκε η ένταση.

Πλέον, αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για το αν θα προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ Α.Ε.

Η επόμενη μέρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΒΖ τα τελευταία χρόνια είχε κάκιστες οικονομικές επιδόσεις, επιβαρύνοντας τους φορολογούμενους, τις τράπεζες, τις δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Τα προβλήματα περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, χαμηλή παραγωγικότητα, υψηλές τιμές της πρώτης ύλης, αναποτελεσματική διαχείριση, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί ζημίες άνω των 150 εκατ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς «κληρονόμησε» την ΕΒΖ από την Αγροτική Τράπεζα και από τις αρχές του 2018, ασχολήθηκε για να αντιμετωπίσει τα διογκούμενα προβλήματα.

Ο σχεδιασμός της Τράπεζας για την επόμενη ημέρα προβλέπει ότι οι παραγωγικές μονάδες θα επιστρέψουν σε δραστηριότητα, «καθαρές» από υποχρεώσεις και θα είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν μέσω πώλησης ή εκμίσθωσης από επιχειρήσεις που θα πραγματοποιήσουν επενδύσεις και θα τις χρησιμοποιήσουν για παραγωγικούς σκοπούς, όπως η παραγωγή ζάχαρης ή άλλες εργασίες.

Στην αντίθετη περίπτωση, μη υπαγωγής στο 106β, η εταιρεία θα οδηγηθεί σε πτώχευση, με αποτέλεσμα για το απώτερο μέλλον να είναι αδύνατη η επαναφορά σε παραγωγική τροχιά των εργοστασίων.