Skip to main content

Νέα ένταση στον Έβρο: Βροχή τα χημικά από την τουρκική πλευρά (vid)

Για άλλη μια μέρα η τουρκική πλευρά προχώρησε σε ρίψη δακρυγόνων και καπνογόνων προς το μερος προσφύγων και μεταναστών και στην ελληνική πλευρά

Νέα επεισόδια σημειώνονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα καθώς η τουρκική πλευρά προχώρησε σε ρίψη δακρυγόνων και καπνογόνων τόσο προς το μερος προσφύγων και μεταναστών όσο και στην ελληνική πλευρά.

Η ένταση σημειώνεται κατά μήκος του φράκτη στο Στρατιωτικό Φυλάκιο 1, στις Καστανιές. Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και του Ελληνικού Στρατού.

Μετά τη ρίψη, αρκετοί μετανάστες και πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα.


Η νύχτα που προηγήθηκε ήταν επίσης επεισοδιακή. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της νύχτας περίπου 600 άτομα, με τη βοήθεια του τουρκικού στρατού και της στρατοχωροφυλακής, εκτόξευσαν χημικά δακρυγόνα προς το ελληνικό έδαφος.

Παράλληλα, κατά τις ίδιες πηγές έγιναν πολλές προσπάθειες διάρρηξης του αποτρεπτικού φράχτη από τις Καστανιές και προς το νότο. Παρατηρήθηκαν επίσης πολλές εστίες πυρκαγιάς κοντά στον φράχτη και λίγο πίσω από αυτόν, στην τουρκική πλευρά, οι οποίες είχαν στόχο να προκαλέσουν φθορές στα σύρματα.

«Οι προσπάθειες παράνομης εισόδου στο ελληνικό έδαφος απετράπησαν από τις ελληνικές δυνάμεις με επισκευή του φράχτη, σειρήνες και ηχητικά μηνύματα», πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το 24ωρο από τις 06.00 το πρωί της Παρασκευής έως σήμερα στις 6.00 στην περιοχή του Έβρου έγιναν 27 συλλήψεις και σχηματίστηκαν δικογραφίες.

Οι περισσότεροι συλληφθέντες προέρχονται από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Το ίδιο δίαστημα, αποτράπηκε η παράνομη είσοδος στη χώρα σε 1.269 περιπτώσεις.

Και χθες οι τουρκικές δυνάμεις νωρίς το πρωί είχαν προχωρήσει στη ρίψη χημικών προς την ελληνική πλευρά (δείτε εδώ).

Άμεση ήταν η απάντηση της ΕΛΑΣ και του Στρατού. Σε συνδρομή των ελληνικών επιχειρησιακών δυνάμεων η «Αύρα» της ΕΛΑΣ έκανε ρίψεις νερού.