Skip to main content

Εντάξει, υστερόβουλη η πρόταση Τσίπρα για την ΕΡΤ, αλλά μήπως να τη συζητήσουμε;

Πολλά πρέπει να αλλάξουν στην ΕΡΤ για λόγους ουσίας αλλά και συμβολισμού. Οι αλλαγές θα πρέπει να ξεκινήσουν από τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της.

Η πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την ΕΡΤ, παρά την προφανή πολιτική υστεροβουλία της, έχει ενδιαφέρον και θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για να ανοίξει η συζήτηση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της κρατικής τηλεόρασης.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στο εξής η διοίκηση της ΕΡΤ να εκλέγεται με τη συναίνεση της πλειοψηφίας των κομμάτων, μέσω της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου η οποία θα επιλέγει με αυξημένη πλειοψηφία 4/5 τον πρόεδρο και τη διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης.

Εντάξει, τώρα θα πείτε, "και γιατί δεν το έκανε στα τεσσεράμισι χρόνια που ήταν κυβέρνηση;". Για τους ίδιους λόγους που δεν το έκαναν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή. Διότι όλες ανεξαιρέτως, άλλη περισσότερο, άλλη λιγότερο, αντιλαμβάνονταν την ΕΡΤ, όχι ως δημόσια τηλεόραση, ούτε καν ως κρατική, αλλά ως αμιγώς κυβερνητική. Ήταν το πρώτο από τα κρατικά λάφυρα που εξασφάλιζε ο εκάστοτε νικητής των εκλογών και η διοίκηση της ΕΡΤ ήταν από τις πρώτες που διόριζαν οι κυβερνήσεις.

Επί ημερών ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η ΕΡΤ των Ακριβοπούλου και Καψώχα, διέγραψε ίσως κάποιες από τις χειρότερες σελίδες της μεταπολιτευτικής ιστορίας της. Άλλωστε, ο Τύπος, υπό οποιαδήποτε εκδοχή του, δεν ήταν, και εξακολουθεί να μην είναι το φόρτε του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού του. Με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση, αντί να τραβήξει μια γραμμή με το παρελθόν και να εγκαινιάσει μια άλλου είδους σχέση με τα ΜΜΕ, εκείνος αντέγραψε τις χειρότερες πρακτικές των προκατόχων του. Αφού επέβαλλε καθεστώς ασφυκτικού ελέγχου στην ΕΡΤ, επιχείρησε στη συνέχεια να ελέγξει και τα ιδιωτικά ΜΜΕ, με εκβιασμούς, διαγωνισμούς – παρωδία, Ινστιτούτα Φλωρεντίας, Καλογρίτσες και βοσκοτόπια... με τα γνωστά πλέον αποτελέσματα.

Ωστόσο, οι λαθροχειρίες κάθε προηγούμενης κυβέρνησης δεν μπορεί να αποτελούν άλλοθι για την επόμενη, ώστε να κάνει τα ίδια, καμιά φορά, και χειρότερα. Εντάξει, η σημερινή εικόνα της ΕΡΤ έχει όντως βελτιωθεί σε σχέση με αυτό το οποίο εξέπεμπε επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ· όμως, δεν παύει να απέχει απ' αυτό που θα 'πρεπε να είναι. Απόδειξη το γεγονός ότι χρειάστηκε να περάσει σχεδόν ένα εικοσιτετράωρο για να παίξει το θέμα της πρωθυπουργικής γκάφας στην Ικαρία.

Κάποιες δειλές, μεμονωμένες απόπειρες εκσυγχρονισμού της ΕΡΤ και απογαλακτισμού της από τον στενό κυβερνητικό εναγκαλισμό, είχαν γίνει και στο παρελθόν. Κορυφαία όλων, το "φέουδο ελευθερίας" του Τρίτου Προγράμματος με εμπνευστή τον Μάνο Χατζιδάκι. Βεβαίως, ακολούθησαν και άλλες, λιγότερο τολμηρές. Όλες τους, όμως, ναυάγησαν υπό το βάρος των ανυπέρβλητων αντιστάσεων του πολιτικού και συνδικαλιστικού κατεστημένου.

Είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να αλλάξουν στην ΕΡΤ. Πρωτίστως όμως, για λόγους ουσίας αλλά και συμβολισμού, οι αλλαγές θα πρέπει να ξεκινήσουν από τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της. Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία βεβαίως δεν είναι καινούργια, είχε διατυπωθεί στο παρελθόν και από άλλους, αλλά και από το ίδιο του το κόμμα, όταν ακόμη ήταν στο 3%, μπορεί να ανοίξει αυτή τη συζήτηση. Ταυτόχρονα, αποτελεί και μια πρόκληση και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποδείξει ότι όσα λέει περί ριζικών μεταρρυθμίσεων, τα εννοεί.