Skip to main content

Ορεστιάδα: 11χρονοι γεωργοί καλλιεργούν στο δικό τους θερμοκήπιο (φωτο)

Σε ρόλο γεωργών οι μαθητές της ΣΤ' τάξης του σχολείου Ριζίων - Εκτός από τα μαθήματά τους, στις καθημερινές τους ασχολίες και το θερμοκήπιο

Είναι μόλις 11 ετών και όμως εκτός από τις σχολικές τους υποχρεώσεις, αποφάσισαν να ασχοληθούν και με τη... γεωργία.

Ο λόγος για τους μαθητές της έκτης τάξης του δημοτικού σχολείου Ριζίων Ορεστιάδας, οι οποίοι εδώ και λίγο καιρό έχουν αποκτήσει το δικό τους θερμοκήπιο. Μέσα στο θερμοκήπιο ήδη έχουν μπει οι πρώτοι σπόροι αρχικά από αρωματικά φυτά, ρίγανη, δενδρολίβανο, αλλά και λαχανικά, όπως μαρούλι.

Στο πλευρό των μικρών γεωργών, η δασκάλα τους, η κ. Ρούλα Λεύκελη, η οποία είναι μόνιμη κάτοικος της περιοχής, γεννήθηκε στα Ρίζια, είναι μόνιμα διορισμένη και είναι κάτοχος μεταπτυχιακών από το πανεπιστήμιο Ορεστιάδας, στη δασολογία, αειφόρο ανάπτυξη και στην περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Ενθουσιασμένοι οι μικροί μαθητές, όπως περιέγραψε στη Voria.gr η δασκάλα τους κ. Λεύκελη, έχουν χωριστεί σε ομάδες, προκειμένου να διενεργούν τις απαραίτητες εργασίες στο θερμοκήπιό τους. Το θερμοκήπιο λειτουργεί με πραγματικές συνθήκες, έχει μάλιστα και πάγκο ριζοβολίας – υδρονέφωσης, το οποίο βοηθάει να έχει προσομοίωση στην πραγματική κατάσταση της γεωπονίας. Όλες τις δραστηριότητές τους μέσα στο θερμοκήπιο, τα παιδιά θα τα αναρτούν και σε ένα blog που πρόκειται να δημιουργήσουν.

Φέτος, λόγω κορωνοϊού, στο θερμοκήπιο θα τεργάζονται μόνο οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης και από την επόμενη χρονιά και τα παιδιά των άλλων τάξεων. Ωστόσο, αφού τελείωσε το φύτεμα, οι μικρότεροι μαθητές ξεναγήθηκαν από τους 11χρονους γεωργούς στον χώρο του θερμοκηπίου.

Το θερμοκήπιο για την καλλιέργεια λαχανικών και αρωματικών φυτών στο Δημοτικό Σχολείο Ριζίων στην περιοχή Ορεστιάδας όπου φοιτούν 58 μαθητές δημιούργησε η Ένωση «Μαζί για το Παιδί», η οποία για δεύτερη χρονιά βρέθηκε στην περιοχή του Έβρου.

«Απορήσαμε όταν ήρθε το αίτημα από τα Ρίζια που ήθελαν θερμοκήπιο, καθώς είναι μια περιοχή που οι περισσότεροι ασχολούνται με τη γεωργία. Μας εξήγησαν όμως την ανάγκη τους και θέτοντας σε πρώτο πλάνο την μελλοντική επαγγελματική σταδιοδρομία των παιδιών, η Ένωση "Μαζί για το Παιδί" δημιούργησε το θερμοκήπιο», δήλωσε στη Voria.gr η Τατιάνα Μουλούλη, υπεύθυνη Ανάπτυξης και Εθελοντισμού της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί».

Όπως εξήγησε η κ. Μουλούλη, η δημιουργία του θερμοκηπίου σηματοδοτεί την έναρξη ενός πρωτοποριακού σχολικού προγράμματος. Με την καθοδήγηση εξειδικευμένου εκπαιδευτικού στοχεύει να συμβάμυλει στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών. Παράλληλα, μυεί τα παιδιά από νωρίς στον τομέα της γεωργίας, την κύρια επαγγελματική ενασχόληση του τοπικού πληθυσμού, καθώς ο νομός Έβρου είναι από τις πιο εύφορες και παραγωγικές περιοχές της Ελλάδας.