Skip to main content

Ενθαρρυντικά στοιχεία για την κυπριακή οικονομία

Ενθαρρυντικά για την κυπριακή οικονομία είναι τα προκαταρκτικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το δεύτερο τρίμηνο του 2010.
Ενθαρρυντικά για την Κυπριακή οικονομία είναι τα προκαταρκτικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το δεύτερο τρίμηνο του 2010.

Συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης παρουσιάζει αύξηση 0,4% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, ενώ αναμένεται ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, ο ρυθμός ανάπτυξης στο τέλος του έτους προβλέπεται θετικός, στο 0,5%.

Ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης εξέφρασε ικανοποίηση για τις εξελίξεις και ανέφερε ότι η οικονομία έχει αρχίσει σιγά-σιγά να ανακάμπτει.

Από τα στατιστικά δεδομένα, τα οποία παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Οικονομικών στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, προκύπτει ότι η βελτιωμένη εικόνα της κυπριακής οικονομίας οφείλεται κατά κύριο λόγο στη βελτίωση των χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων και των άλλων υπηρεσιών.

Ενθαρρυντικά είναι επίσης τα αποτελέσματα στην τουριστική βιομηχανία και στους τομείς του χονδρικού και του λιανικού εμπορίου, ενώ έχει αρχίσει η ανάκαμψη και στον κατασκευαστικό κλάδο.

Τον περασμένο μήνα σημειώθηκε βελτίωση και σε άλλους δείκτες της οικονομίας, όπως οι εγγραφές εταιρειών, που αυξήθηκαν κατά 20% σε σύγκριση με πέρσι και οι πράξεις στο Κτηματολόγιο που παρουσίασαν αύξηση 25%.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε όμως ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, διότι παραμένουν οι δυσκολίες στο εξωτερικό περιβάλλον, που δημιουργούν ρευστή κατάσταση.

Τόνισε επίσης ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση και είπε ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί μεγαλύτερη ανάπτυξη είναι η εφαρμογή του πακέτου μέτρων που ετοίμασε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και θα συζητηθεί εντός των επόμενων ημερών με τους κοινωνικούς εταίρους και τα πολιτικά κόμματα.