Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022
x

ΑΓΑΠΑΩ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΕΙΠΕ ΒΟΥΡΚΩΜΕΝΟΣ Ο ΤΣΟΥΝΗΣ - ΤΙ ΤΟΥ ΔΩΡΙΣΕ Ο ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ

Ο πρέσβης εντυπωσιάστηκε από τρεις πίνακες με μακεδονικές εικόνες στους τοίχους του γραφείου του περιφερειάρχη - Τους δώρισε ο Απ. Τζιτζικώστας

Οι αμερικανικές επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία αποτέλεσαν κυρίαρχο θέμα στη σημερινή συνάντηση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, με τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τζ. Τσούνη, παρουσία της γενικής προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Κ. Λι.

Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του περιφερειάρχη στο κτήριο υπηρεσιών της Περιφέρειας, στη δυτική Θεσσαλονίκη και μόλις ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ μπήκε στο γραφείο του κ. Τζιτζικώστα εντυπωσιάστηκε και συγκινήθηκε από τους τρεις πίνακες στους τοίχους με μακεδονικές εικόνες. Μία εικόνα της προτομής του Μ. Αλεξάνδρου, μία του Στεφανιού της Βεργίνας και μία της Λάρνακας της Βεργίνας.

Τόσος ήταν ο ενθουσιασμός του πρέσβη, που ο κ. Τζιτζικώστας με μια άμεση κίνηση κατέβασε τους πίνακες από τον τοίχο και τους δώρισε στον κ. Τσούνη.

Ο πρέσβης έμεινε αποσβολωμένος να κοιτά τον περιφερειάρχη, αποδέχτηκε με χαρά το δώρο και αναφώνησε: «Αν θέλεις κάτι να γίνει πας στον περιφερειάρχη και γίνεται αμέσως. Το δώρο σου είναι απίστευτο. Η κίνησή σου είναι απίστευτη. Για λογαριασμό του αμερικανικού λαού δέχομαι τα σπουδαία αυτά δείγματα μακεδονικής τέχνης, τα οποία θα κοσμούν την ιστορική κατοικία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα για τα επόμενα δυόμισι χρόνια που θα βρίσκομαι σ' αυτή τη θέση και μετά θα σου τα επιστρέψω».

Ο κ. Τζιτζικώστας ανταπάντησε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί πίσω τους πίνακες και θα ήταν χαρά του να μείνουν ως παρακαταθήκη για όλους τους πρέσβεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα, για τον αμερικανικό λαό.

Ο περιφερειάρχης ξενάγησε τον κ. Τσούνη στην ταράτσα του κτηρίου, όπου φαίνεται πανοραμικά η Θεσσαλονίκη, και τον ενημέρωσε για το λιμάνι, για το μεγάλο πρότζεκτ της Περιφέρειας για την ενοποίηση και ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι, αλλά και για τις σημαντικές υποδομές, όπως το αεροδρόμιο «Μακεδονία» ή το υπό ανέγερση ThessIntec.

Μετά το πέρας της συνάντησης των δυο ανδρών που διήρκεσε άνω της μιας ώρας, ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε: «Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα δεν είναι απλώς ένας καλός φίλος της Ελλάδας, αλλά ένας Έλληνας στην καρδιά. Φεύγω από αυτή τη συνάντηση κατενθουσιασμένος, διότι γνώρισα έναν άνθρωπο που όχι μόνο αγαπάει και πιστεύει στην Ελλάδα και στις δυνατότητές της, αλλά είναι στη διάθεσή μας για να συνεχίσουμε αυτό που έχουμε κάνει όλα τα τελευταία χρόνια. Να ενισχύσουμε δηλαδή περαιτέρω τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, να τις ενδυναμώσουμε, αλλά και ταυτόχρονα σε ό,τι αφορά στην περιοχή μας, τη Βόρεια Ελλάδα και την Κεντρική Μακεδονία, να συνεργαστούμε προκειμένου αυτή η πολύ καλή σχέση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια κάτω από την ηγεσία του απερχόμενου πρέσβη, Πάιατ, να συνεχιστεί πια και με τον νέο πρέσβη. Έναν άνθρωπο που γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες της περιοχής μας. Παρουσίασα συνοπτικά τόσο το έργο που υλοποιούμε ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όσο και τα σχέδιά μας για το μέλλον. Υπάρχει ξεκάθαρα συναντίληψη στο ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε με μια λογική αναπτυξιακή για την περιοχή. Οι πυλώνες πάνω στους οποίους χτίζουμε την πολιτική μας ως Περιφέρεια, είναι οι πυλώνες που μπορούν να υποστηριχθούν από την περιοχή και τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της και ο πρέσβης είναι και θα συνεχίσει να είναι στη διάθεσή μας, προκειμένου να συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα για προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην Κεντρική Μακεδονία. Επενδύσεις που όχι μόνο φέρνουν επιπλέον εισόδημα στον τόπο μας, αλλά δημιουργούν πολλές και καλές θέσεις εργασίας. Συμφωνήσαμε επίσης με τον πρέσβη αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα, όπως της εκπαίδευσης και του πολιτισμού και είμαι βέβαιος ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε ακόμη πιο συγκεκριμένα σχέδια και θα παρουσιάσουμε ακόμη πιο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες μετά τις συναντήσεις που έχουμε κανονίσει και στην Ελλάδα, αλλά και στις ΗΠΑ, τις οποίες θα επισκεφτώ αρχές Ιουλίου».

Μάλιστα, ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι είναι η πρώτη φορά που δεν χρειάζεται μεταφραστής, ενώ τόνισε στον κ. Τσούνη ότι πλέον στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία θα πρέπει να αισθάνεται σαν στο σπίτι του.

Με χιούμορ ο κ. Τσούνης σχολίασε τη μεγάλη διάρκεια της συνάντησης, λέγοντας: «Ξέρετε εγώ είμαι σαν τον ξάδελφο. Όταν έρχομαι στο σπίτι ποτέ δεν φεύγω».

Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη, με τον φίλο μου τον περιφερειάρχη. Είναι όμορφο όταν μια συνάντηση ξεκινά ανάμεσα σε έναν περιφερειάρχη κι έναν πρέσβη, αλλά καταλήγει ως μια συνάντηση μεταξύ δυο φίλων, που γνωρίζονται πολύ καιρό μεταξύ τους. Ο περιφερειάρχης έχει απίστευτη γενναιοδωρία πνεύματος. Τον ευχαριστώ για το δώρο του, που είναι δείγμα της φανταστικής μακεδονικής τέχνης. Θα κρεμάσω τους πίνακες στην κατοικία του επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, που βρίσκεται στην Αθήνα και είναι το σπίτι του Τζέφερσον, όπου κατοικεί ο εκάστοτε Αμερικανός πρέσβης από το 1947. Θα τους κρεμάσω με υπερηφάνεια στους τοίχους και θα νιώθω την υπερηφάνεια της Μακεδονίας, κάθε φορά που τους βλέπω. Είναι δείγματα μιας όμορφης πόλης, μιας όμορφης κουλτούρας, μιας όμορφης Ιστορίας, που προσωπικά θαυμάζω. Η Θεσσαλονίκη είναι αγαπημένη μου πόλη, διότι ο πατέρας μου Δημήτρης με έφερε εδώ όταν ήμουν νέος, με πήγε στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου και μου μίλησε, μου έδωσε μαθήματα που δίνει ένας πατέρας στον γιο του για τις αξίες, για τις ρίζες μου, τις οποίες μου ζήτησε να μην ξεχάσω. Και τώρα ο γιος μου, που του έδωσα το όνομα του πατέρα μου, τελειώνει το σχολείο στην Αμερική και θα είναι εδώ σε ένα μήνα και θα τον φέρω σ' αυτή την πόλη που αγαπάω τόσο πολύ. Θα τον πάω στον Άγιο Δημήτριο, όπως με πήγε ο πατέρας μου κι εύχομαι να του δώσω τις ρίζες της οικογένειάς μου, της χώρας μου, τις ίδιες ρίζες που μου έμαθε ο πατέρας μου. Είμαι πολύ υπερήφανος που είμαι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα».

Μάλιστα, σε αυτό το σημείο ο κ. Τσούνης συγκινήθηκε εμφανώς και βούρκωσε.

Συνεχίζοντας ο κ. Τσούνης τόνισε: «Είναι τιμή μου και τύχη, που είμαι πρέσβης την ώρα που οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες είναι τόσο δυνατές. Ενδυναμώθηκαν περαιτέρω την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν στο Οβάλ Γραφείο συζητώντας τις παγκόσμιες εξελίξεις και λύσεις στα παγκόσμια προβλήματα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος επίσης καταλαβαίνει την Ελλάδα και τη σέβεται περισσότερο από κάθε άλλο πρόεδρο στην Ιστορία των ΗΠΑ. Η κατ' ιδίαν συνάντηση των δυο ανδρών στο Οβάλ Γραφείο και το αντικείμενο της συζήτησης καταδεικνύει τον σεβασμό που έχουν οι ΗΠΑ για τον εταίρο τους την Ελλάδα. Οι δυο ηγέτες μίλησαν για τη γεωστρατηγική σημασία που έχει η Ελλάδα στην περιοχή και η Ελλάδα το αξίζει, διότι ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, ήταν πάντα ένας αξιόπιστος εταίρος και είναι ένας εταίρος με τον οποίο οι ΗΠΑ θέλουν μαζί να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και τις προκλήσεις. Θέλω να ενδυναμώσω αυτή τη διμερή σχέση, προσδοκώ να εργαστώ με τον φίλο μου τον περιφερειάρχη ώστε να αυξήσουμε τις επενδύσεις και τον τουρισμό στην όμορφη Κεντρική Μακεδονία, διότι κάτι τέτοιο σημαίνει περισσότερες δουλειές στις ΗΠΑ, περισσότερες δουλειές στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη. Σημαίνει ευημερία, σταθερότητα και ειρήνη κι αυτό θέλουμε να σημάνει αυτή η σχέση. Είναι μεγάλη μου τιμή που είμαι μαζί σας και ευχαριστώ για τη φιλοξενία σας».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ