Skip to main content

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις Τουρκίας-Ρωσίας για τον Turkish Stream

Αν θέλουν οι εμπορικές μας σχέσεις να ξαναγίνουν ευρείες, τότε ο κοντονότερος δρόμος βρίσκεται στην εκπλήρωση αυτών των στόχων,τόνισε ο Αλεξάντρ Νόβακ

Μέσα στο ερχόμενο διήμερο μπορεί να λυθεί οριστικά η τύχη του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Τουρκία γνωστού ως Turkish Stream κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της μικτής διακυβερνητικής επιτροπής που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη από τις 10 έως τις 12 Οκτωβρίου.

«Το σχέδιο είναι έτοιμο. Για τη λύση κάποιων ζητημάτων που παραμένουν ακόμα ανοικτά η ρωσική πλευρά διεξάγει εντατικές διαβουλεύσεις με την τουρκική», αναφέρει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Hurriyet», ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ. «Αν θέλουμε οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ μας να ξαναγίνουν ευρείες, τότε ο πιο κοντινός δρόμος βρίσκεται στην εκπλήρωση αυτών των στόχων».

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Turkish Stream και η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας στο Άκουγιου είναι από τα θέματα κλειδιά προς την κατεύθυνση της αναγέννησης των διμερών μας σχέσεων, τονίζει ο Νόβακ .

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι κατ´αρχήν προβλέπεται η κατασκευή δυο παράλληλων αγωγών με δυνατότητα μεταφοράς από 15,75 δισ. κυβικά τον χρόνο, που ο ένας θα μεταφέρει για τις εσωτερικές ανάγκες της Τουρκίας και ο δεύτερος θα βγαίνει προς την Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας. Το μήκος του υποθαλάσσιου τμήματος θα είναι 910 χιλιόμετρα, και άλλα 180 χλμ μέσα από το τουρκικό έδαφος μέχρι τα σύνορα με την Ελλάδα. Το κόστος υπολογίζεται στα 11,4 δισ. ευρώ.