Skip to main content

Έντυπο για το Μακεδονικό Μέτωπο από το Γαλλικό Προξενείο

Με τον τρόπο αυτό, τιμάται η μνήμη και υπενθυμίζεται το πεπρωμένο των εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτών, ξεχασμένων από την ιστορία, λέει το Προξενείο.

Ένα έντυπο 30 σελίδων αφιερωμένο στην ιστορία του Μακεδονικού Μετώπου και των «Poilus» (Γάλλοι στρατιώτες) που αποβιβάστηκαν στη Θεσσαλονίκη μεταξύ 1915 και 1918, εκδίδει το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας, με την ευκαιρία του εορτασμού της εκατονταετηρίδας της Ανακωχής της Θεσσαλονίκης στις 29 Σεπτεμβρίου 2018.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, με τον τρόπο αυτό, τιμάται η μνήμη και υπενθυμίζεται το πεπρωμένο των εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτών, ξεχασμένων από την ιστορία.

Με περιεχόμενο από την μόνιμη έκθεση του Γαλλικού Μουσείου των Συμμαχικών Κοιμητηρίων του Ζέιτενλικ στη Θεσσαλονίκη, το παραπάνω έντυπο περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

- Το Μακεδονικό Μέτωπο
- Οι Κηπουροί της "Σαλονίκης"
- Η Μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης του 1917
- "Σαλονίκη", μια γαλλόφωνη πόλη
- Το γαλλικό στρατιωτικό νεκροταφείο του Ζέιτενλικ
- Χρονολόγιο και χάρτες
- Στα ίχνη του Μακεδονικού Μετώπου

Με την ευκαιρία αυτή, εκδόθηκε επίσης και ένα τρίπτυχο φυλλάδιο με ξεχωριστό παιδαγωγικό προσανατολισμό που απευθύνεται κυρίως σε μαθητές.

Το βιβλιαράκι και το φυλλάδιο έχουν εκδοθεί στα γαλλικά και ελληνικά. Οι μεταφράσεις αυτών στην σερβική και αγγλική γλώσσα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Γενικού Προξενείου και μέσω QR κώδικα στο ίδιο το μουσείο.

Τα δύο έντυπα εκδόθηκαν με την υποστήριξη του Γαλλικού υπουργείου Στρατευμάτων και έλαβαν την πιστοποίηση από την γαλλική Mission du centenaire 14/18.