Skip to main content

Εντυπωσιακή συμμόρφωση των Θεσσαλονικέων στον αντικαπνιστικό νόμο

Τα πρώτα... κρύα είναι εδώ αλλά οι Θεσσαλονικείς παραμένουν σχεδόν απόλυτα πειθαρχημένοι! Τι δείχνουν τα στοιχεία των ελέγχων για το τελευταίο τρίμηνο

Εντυπωσιακή είναι η συμμόρφωση των Θεσσαλονικέων στον αντικαπνιστικό νόμο όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ελέγχων του τελευταίου τριμήνου που έχει κάνει η δημοτική αστυνομία. Το ίδιο εντυπωσιακή είναι και η κατακόρυφη αύξηση των ελέγχων, ο αριθμός των οποίων έχει εκτοξευθεί σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018.  

Με τα πρώτα κρύα θα περίμενε κανείς να αυξηθεί η παραβατικότητα ως προς την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου, καθώς, ερήμωσαν τα τραπεζάκια έξω αν και πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος συνδράμουν στους καπνιστές πελάτες τους με τα γνωστά μανιτάρια. Εν τούτοις οι έλεγχοι οι οποίοι έγιναν από τη δημοτική αστυνομία του δήμου Θεσσαλονίκης δείχνουν ότι οι Θεσσαλονικείς είναι σχεδόν απόλυτα πειθαρχημένοι και μάλιστα σε ποσοστά που αγγίζουν το 93%.

Σύμφωνα με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο για θέματα δημοτικής αστυνομία Δημήτρη Δαγκλή κατά το τρίμηνο Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος του 2019 έγιναν συνολικά 901 έλεγχοι όσον αφορά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και διαπιστώθηκαν συνολικά 110 παραβάσεις. Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο σε 236 ελέγχους επιβλήθηκαν 33 πρόστιμα, τον Οκτώβριο σε 272 ελέγχους 47 πρόστιμα, ενώ τον Νοέμβριο που οι έλεγχοι ήταν πολλοί περισσότεροι, συνολικά 393 τα πρόστιμα μειώθηκαν στα 30, ποσοστό μόλις 7,6%.

Όπως, μάλιστα, σημειώνει ο κ. Δαγκλής, κανένα από αυτά τα 30 πρόστιμα δεν αφορούσε καπνιστές. «Όλα επιβλήθηκαν σε μαγαζάτορες επειδή είχαν σταχτοδοχεία στα τραπέζια ή ελλιπή σήμανση σχετική με την απαγόρευση του καπνίσματος».

Αναφερόμενος στην κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των ελέγχων ο κ. Δαγκλής εξηγεί πως έχει εκπονηθεί ειδικός σχεδιασμός ο οποίος προβλέπει ελέγχους σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου, με ειδικά κλιμάκια τα οποία μετακινούνται ταχύτατα. Επιπλέον, τονίζει, έχουν συγκροτηθεί  κλιμάκια ελέγχου και κατά τις νυχτερινές ώρες, καθημερινές και σαββατοκύριακα. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 δεν είχε γίνει κανένας απολύτως έλεγχος από τη δημοτική αστυνομία για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Παράλληλα, εκτός από τη δημοτική αστυνομία, δικούς της ελέγχους πραγματοποιεί και η Ελληνική Αστυνομία.